GREGORET I DE VRGNA

Vatreno krštenje iskusnih reportera koji su se dan nakon potresa našli u voditeljskoj ulozi

Damira Gregoret i Adrian De Vrgna, novi voditeljski par RTL Danas.
 Marko Todorov/Cropix
RTL Danas pojačana je novim parom - Damirom Gregoret i Adrianom De Vrgnom, koji su se pridružili već uigranim tandemima

Središnja informativna emisija RTL Danas na samom kraju godine pojačana je trećim voditeljskim parom - Damirom Gregoret i Adrianom De Vrgnom.

Novinarski nerv

Iskusni politički reporteri tako su se pridružili već uigranim tandemima, Ani Brdarć Boljat i Tomislavu Jelinčiću, te Jeleni Pajić i Ivanu Vrdoljaku, no unatoč iskustvu, prvi radni dan ispred kamera RTL-a Danas ni najmanje im nije bio lak - prvi radni dan u ulozi voditelja startao im je 30. prosinca, dan iza razornog potresa na petrinjskom području.

- Nismo se pripremali za takvo vatreno krštenje. No odradili smo emisiju na koju sam ponosan. Naši reporteri odradili su lavovski posao, snimatelji, urednici, desk, montažeri, svi. Nije bilo greške. Adrenalina je zato bilo kao u priči. Snašli smo se u svemu tomu, i komentari su bili vrlo pozitivni. Drago mi je da smo opravdali povjerenje, odmah u startu. Djelovalo je kao da godinama radimo u paru - odgovara Adrian De Vrgna.

To da im je ta srijeda počela izvan svih očekivanja, dramatično i žestoko, potvrđuje i Damira Gregoret.

- Baš smo, tek nakon tjedan dana, razgovarali o tome kako je i taj naš debi bio u skladu s nenormalnom godinom. Emisija je trajala dvostruko duže od uobičajenog, puno toga mijenjalo se u hodu, pa smo je i mi dobrim djelom vodili i prema osjećaju. Na kraju smo iz studija izašli zadovoljni. Prije svega zato što su na terenu na Banovini bili naši kolege koji su se bezbroj puta javili uživo, s gostima ili sami, i prenijeli sve važne informacije, ali i emocije. Ana Bulić bila je urednica, s njom smo tijekom dana o svemu razgovarali i dogovarali, i kad se emisija počela prikazivati, samo smo se prepustili - nadovezuje se Gregoret.

Priznaje, bili su to dani, kada je sasvim očekivano, zbog svega što se događalo, poželjela da je na licu mjesta, na terenu, što zbog novinarskog nerva, što zbog osjećaja da se tako ljudima tamo može više pomoći.

- Proradi novinarski nerv u tim nekim trenucima, ali svjestan sam jednako važne uloge u redakciji i studiju, baš kao na terenu. Kako dočarati gledateljima svu strahotu, a ne biti patetičan. Kao tim, rekao bih da smo napravili uistinu dobar posao. I uspjeli po strani ostaviti sve naše strahove, koje smo sigurno imali - kaže De Vrgna, otkrivajući i kako je prije njihova prvog debija u RTL-u Danas imao malu dozu pozitivne treme, baš kao i uvijek kada izlazi pred ljude, ulazi u njihove domove.

- To je poštovanje prema publici, gledateljima zbog kojih smo tu. Priprema je stoga važna. Damira i ja pomalo smo štreberi. Pokušavamo predvidjeti sve moguće scenarije, a kad emisija počne, ta doza uzbuđenja služi ti da daješ najbolje od sebe - ističe De Vrgna.

Velika podrška

Inače, ni De Vrgna ni Gregoret nisu se puno premišljali oko toga hoće li prihvatiti ideju da postanu RTL-ov treći dnevnički par, posebno zato što se nisu morali odreći reporterskog posla.

- Bilo je predomišljanja, ali ne previše, jer je dogovor da to ne isključuje teren. Vidim to kao iskorak naše kuće, prije svega glavne urednice Željke Marijanović, a stava sam da, prema uzoru i na strane televizije, kombinacija studija i terena može donijeti samo širu i bolju sliku koju prenosimo gledateljima - odgovara Gregoret.

Našu pretpostavku da su njihovi šefovi na tu ideju došli nakon što je ovaj novopečeni voditeljski tandem, naizmjence radio predizborne intervjue, potvrdio nam je De Vrgna.

- Naša urednica Željka Marijanović, nakon hvaljenih predizbornih sučeljavanja, šalila se kako, eto, imamo i treći voditeljski par. Na kraju, pola godine kasnije, tako je i bilo. Dakle, možda nije bila šala. Vodstvo kuće prepoznalo nas je i u toj ulozi, a nama je to bila i čast i odgovornost. Oboje smo prihvatili vrlo brzo. Svaku takvu odluku treba odvagnuti. Mislim da je ova ispravna. Novi je izazov koji me motivira, a RTL svojim ljudima uvijek daje prilike i uvodi novine koje u Hrvatskoj možda nisu uobičajene. Baš zato je to korak naprijed - objašnjava voditelj i novinar.

Pripreme prije tog prvog izdanja RTL-a Danas koje će odraditi, unatoč njihovom dugogodišnjem novinarskom iskustvu, pa onom i u studiju, trajale su nekoliko tjedana, a radili su s lektoricom Dunjom Lakuš. Jednostavno postoje neka pravila kojih se treba držati, živost s terena treba prilagoditi studiju. Nakon njihova debija, uslijedile su reakcije i podrška sa svih strana, znanih i neznanih.

De Vrgni se čak učinilo kako su neke pozitivne reakcije čak i pretjerane, no drago mu je da su ljudi zadovoljni jer ga to dodatno motivira. Inače, kada gledamo proteklu godinu, ona je za njih i bez korone i potresa bila žestoka. Drugi krug predsjedničkih izbora, a onda i parlamentarni. Naradili su se političkih intervjua, sučeljavanja.

- Čini mi se da je prošla godina trajala nekoliko godina, s obzirom na to koliko se toga dogodilo, ali najzadovoljnija sam sučeljavanjima koja smo Adrian i ja naizmjence vodili uoči parlamentarnih izbora. U emisiji od sat vremena razgovarali smo s četiri, pet gostiju o svim aktualnim, a konkretnim temama za građane, kaže Gregoret, a njezino mišljenje dijeli i kolega.

- Svaki intervju koji je bio gledan i citiran, razlog je za zadovoljstvo. Najzanimljivija su mi bila predizborna sučeljavanja. Trebalo je održati red, ponuditi gledateljima nešto drugačije, tražiti odgovore od političkih aktera. Izborna emisija bila je pun pogodak. Intervjui s predsjednikom Republike u pravom trenutku, neposredno prije pandemije, na dan kad je otišao iz Okučana, ili u jeku afere Klub, također su bili tražena roba - nadovezuje se De Vrgna.

image
Damira Gregoret i Adrian De Vrgna
Maja Bota Za Rtl

Razumijevanje

Koji su im sugovornici od visoko profiliranih političara inače “najtvrđi orah”? Jesu li se ikada s nekima od njih, nakon što se ugase kamere, posvađali?

- Nemam se običaj svađati. Iako je bilo nezadovoljnih političara, nitko nije otišao a da se nismo pristojno pozdravili. Možda im nisu sva pitanja bila najdraža, ali znaju gdje su došli. Cijenim sugovornike koji odgovaraju konkretno, ne bježe od teme. Ima ih. Ima i onih koji su došli, a ne bi htjeli puno toga reći. To vide i gledatelji, a na njima je i da donesu konačni sud - odgovara De Vrgna.

- Kako bih se s nekim posvađao, treba postojati prisnost u odnosu, a toga između političara i novinara ne smije biti. Toga se držim - u svom, reskom stilu, uzvraća novinarka. Oboje su roditelji. Gregoret s Igorom Bobićem, također novinarom, ima kćerkicu Bianku, kojoj je sada 6 godina, a njezin kolega ima 14-godišnjeg sina Enrica.

Kako je biti roditelj i novinar? Kako usklađuju te dvije uloge, i kako im djeca reagiraju kada vide njihovu sliku na ekranu, ili nenadano moraju odjuriti na teren?

- Enrico razumije moj posao, koji je za njega upravo to, samo posao. Nije fasciniran time što sam na ekranu. Zanimaju ga aktualni događaji i postavlja pitanja. Zna kad sam slobodan da imamo vrijeme samo za nas. Ako moram odjuriti, neće zamjeriti, ali pogledat će zašto, i reći - bio si OK - smijući se govori De Vrgna.

- To da me vidi na ekranu, Bianku ni prethodnih godina nije impresioniralo, pa je tako i sada. Roditeljstvo je teško uskladiti s većinom poslova, tako da bi se bilo licemjerno žaliti, a suprug i ja trudimo se i poslovno organizirati tako da s njom u svakom danu kvalitetno provedemo vrijeme. Nekad to jednostavno nije moguće, ali su tu onda moji roditelji, kojima sam beskrajno zahvalna jer su uvijek spremni uskočiti. Bilo je dana kada bi mi se slobodni dan pretvorio u radni, i bit će ih, ali uvijek s njom o tome razgovaram vrlo otvoreno, i pokušavam dodatnom organizacijom vratiti to izgubljeno vrijeme - zaključila je Gregoret.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:05