Godina je 2099...

Upravo je najavljena tv serija po kultnom Blade Runneru i ne znamo treba li se tome uopće radovati

Blade Runner 2049.

 Bfa/Alamy/Alamy/Profimedia/Bfa/Alamy/Alamy/Profimedia
Scott nikako da prestane prčkati po filmovima koji su od njega napravili jednog od najvećih živućih redatelja, ali s lošim rezultatima

Četerdeset je godina prošlo, ali oko "Blade Runnera" još se lome koplja. Jedan od najvećih i najvažnijih SF filmova u povijesti, vizualni spektakl adaptiran iz djela Phillipa K. Dicka sada seli na male ekrane i teško je reći ima li zbog toga u vjernoj vojsci obožavatelja više oduševljenih ili zgroženih.

Redatelj Ridley Scott dugo je tražio idealni način da nastavi priču kojom je 1982. udario temelje moderne znanstvene fantastike i na kraju se odlučio za Amazon Prime, Bezosovog streaming giganta inače dostupnog i u Hrvatskoj.

Za one najtvrdokornije "Blade Runner" je svetinja u koju se nikad nije smjelo ni dirati, bilo im je sasvim dovoljno da je original, koji je uzgred budi rečeno nakon premijere podijelio kritiku i gledatelje, na kraju završio u čak sedam različitih verzija (The Final Cut iz 2007. tada je proglašen konačnim).

Ali Scott nikako da prestane prčkati po filmovima koji su od njega napravili jednog od najvećih živućih redatelja, ali s lošim rezultatima. Uostalom pogledajte samo što je napravio s Alien franšizom i prequelima Prometheus i Alien: Covenant koje fanovi danas preziru.

Svima je bilo jasno da će i Blade Runner kad tad doći na red. Nastavak je tako snimljen 2017. godine. Dobili smo "Blade Runner 2049" Dennisa Villeneuvea koji će ostati zapamćen kao svojevrsni oksimoron. Kritičare je izbio iz cipela, svi živi su ga hvalili, ali malo tko ga je i gledao, i danas je gotovo zaboravljen. Nagradama se nije okitio, a zarada na kino blagajnama od 250 milijuna dolara jedva je pokrila troškove (film je navodno na kraju čak i generirao gubitke, kad se uračunaju troškovi marketinga) pa se odustalo od novih nastavka. Ruku na srce, Villeneuve i nije imao neke šanse, jer kako nastaviti takav monumentalni pothvat, a pritom ga ne oskvrnuti i dobiti komercijalni hit.

Sam Scott, bilo je to jasno, nije do kraja bio zadovoljan. Prvo je odbio režirati (upravo zbog nesretnog Covenanta) pa kao producent osobno odabrao kanadskog wunderkinda da ga zamijeni. Ali otad u zraku je ostala visiti njegova želja da se s Blade Runnerom mora učiniti još nešto.

I tako smo sada dobili "Blade Runner 2099", limitiranu tv seriju koju ćemo navodno gledati nekad iduće godine, a zajednički ju produciraju Bezos i Alcon Entertainment koji imaju prava na original. Scott se ponovno izmaknuo od režije, bit će izvršni producent, a Silka Luisa, autorica Appleovih "Shining Girls" bit će zadužena za priču.

A o njoj se naravno ne zna ništa, osim da će biti smještena 50 godina u budućnost od zadnjeg nastavka pa se pretpostavlja da Harrisona Forda, originalnog istrebljivača ovaj put nećemo gledati. Tko će glumiti? Casting se tek treba održati.

Malo tko to još ne zna, ali ponovit ćemo još jednom: "Blade Runner" je radnjom smješten u mračnu budućnost u kojoj je planet na rubu propasti, uništen i zagađen, a svjetska populacija nagurana je u velikim megapolisima. Cvjeta tek tržište replikanata, svojevrsnih androida koji se koriste kao robovi za teške fizičke radove i najgore poslove u kolonijama po planetima na koje se ljudska vrsta širi. Harrison Ford glumio je Deckarda, bivšeg policajca koji se specijalizirao kao Istrebljivač, odnosno lovac na odmetnute replikante.

Kad smo već kod stvari koje je Scott umalo uništio treba reći da je u produkciji trenutno i prva televizijska serija na temu Aliena. Nju producira Noah Hawley najpoznatiji po hvaljenoj seriji Fargo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:04