BOŽIDAR NIKOLIĆ

Umro režiser ‘Balkanskog špijuna‘, upamćen i po tome što je Bradu Pittu dao prvu glavnu ulogu

Božidar Nikolić
 Youtube Screenshot
Nikolić je rođen u Nikšiću 1942., a afirmirao se isprva tijekom 1960-ih i 1970-ih kao televizijski snimatelj Radio-televizije Beograd

Jedan od najpoznatijih srpskih režisera Božidar Bota Nikolić preminuo je u 80. godini. Najviše će ostati upamćen po svom kultnom klasiku "Balkanski špijun" s Danilom Batom Stojkovićem i Borom Todorovićem.

Režirao je i filmove “Tri karte za Hollywood”, “U ime oca i sina”, a kao kuriozum navodi se da je upravo on dao prvu glavnu ulogu Bradu Pittu, u filmu “Tamna strana Sunca”. Film je snimljen kao američka koprodukcija s Jugoslavijom i Kanadom, a Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na castingu za ulogu u “Tamnoj strani Sunca” pojavilo 400 glumaca, bez dvojbe odabrao Pitta, koji mu je kasnije priznao da mu je ta uloga promijenila život, piše RTS.

Nikolić je rođen u Nikšiću 1942. godine, a afirmirao se isprva tijekom 1960-ih i 1970-ih kao televizijski snimatelj Radio-televizije Beograd.

Kao direktor fotografije surađivao je s redateljima poput Lordana Zafranovića, Živka Nikolića, Vatroslava Mimice i Miše Radivojevića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:41