RICHARD LEWIS

Umro omiljeni standup komičar koji je nedavno otkrio da boluje od Parkinsona: ‘On je jedan od razloga zašto sam trijezna‘

Richard Lews i Larry David

 Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Capital Pictures/film Stills/profimedia
Američki glumac Richard Lewis je uz Larryja Davida glumio u seriji Curb Your Enthusiasm

Američki glumac Richard Lewis, koji je uz Larryja Davida glumio u seriji Curb Your Enthusiasm, preminuo je u 76. godini, renosi Guardian.

Omiljeni standup komičar je prošle godine otkrio da boluje od Parkinsonove bolesti i da napušta pozornicu. Unatoč djelomičnom umirovljenju, glumio je zadnjoj sezoni popularne serije koja se emitira na HBO-u.

Lewis je sinoć mirno umro u svom domu u Los Angelesu nakon srčanog udara, rekao je njegov glasnogovornik Jeff Abraham.

"Njegova supruga, Joyce Lapinsky, zahvaljuje svima na ljubavi, prijateljstvu i podršci i moli za privatnost u ovom trenutku", poručio je Abraham.

"Richard i ja smo rođeni u razmaku od tri dana u istoj bolnici i veći dio mog života on mi je bio kao brat", rekao je Larry David u izjavi koju je podijelio HBO. “Imao je onu rijetku kombinaciju da je najsmješnija osoba i ujedno najdraža. Ali danas me je rasplakao i to mu nikad neću oprostiti.”

image
Chris Delmas/Afp

Jamie Lee Curtis, glumila je uz Lewisa u ABC-jevoj seriji Anything But Love, a počast mu je odala na Instagramu.

“On je jedan od razloga zašto sam trijezna. Pomogao mi je. Zauvijek sam mu zahvalan samo za taj čin milosti. S Joyce je pronašao ljubav i to mu je, naravno, osim da bude trijezan, bilo najvažnije. Plačem dok ovo pišem. Čudan način da se zahvali dragom i duhovitom čovjeku. Počivaj u smijehu, Richarde.”

Lewis je između ostalog glumio pouzdano neurotičnog princa Johna u filmu Mela Brooksa ‘Robin Hood: Muškarci u tajicama‘

Hvaljeni komičar bio je poznat po istraživanju svojih neuroza u bjesomučnim izljevima toka svijesti. Ponovno se predstavio novoj generaciji u seriji Curb Your Enthusiasm.

“Paranoičan sam oko svega u svom životu. Čak i kod kuće. Na sobnom biciklu imam retrovizor, čime nisam oduševljen" - našalio se jednom na pozornici.

image

Richard Lewis i Jamie Lee Curtis

20th Century Fox Television/Ad/Collection Christophel Via Afp
image

Richard Lewis i supruga Joyce Lapinsky

Frederic J. Brown/Afp

Poznata je njegova izjava koji je dao TV voditelju i kolegi komičaru Jimmyju Kimmelu: “Jutros sam pokušao otići u krevet. Nisam mogao spavati. Brojao sam ovce, ali imao sam ih samo šest i sve su imale umetnute kukove.”

Kanal Comedy Central proglasio je Lewisa jednim od 50 najboljih stand-up komičara svih vremena. Također je zaslužio i mjesto na popisu "Najutjecajnijih humorista 20. stoljeća" časopisa GQ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 15:09