Tužna vijet

Umro je Dragan Rubeša, dugogodišnji filmski kritičar Novog lista i suradnik riječkog Art-kina

Dragan Rubeša

 Ronald Gorsic/Cropix
Bio je i dugogodišnji programski savjetnik zagrebačkog Subversive film festivala i ljubljanskog festivala Hiša strpnosti

Nakon teške bolesti u 66. godini preminuo je Dragan Rubeša, dugogodišnji filmski kritičar Novog lista.

"Najveći filmski entuzijast i sanjar našeg grada, njegove Opatije, županije, a i šire, više nije s nama. S Draganom smo gradili Art-kino, zajedno prvi puta ušli u tada prazno i zatvoreno kino, kada su svi mislili da pričamo o neostvarivom. No s njim dvojbe nikad bilo nije. Svojim je znanjem i strašću utkan u svaku godinu rada naše ustanove. Bio je naš prijatelj, programski savjetnik, vjesnik najnovijih filmskih novosti i najveći ambasador našeg kina", kažu iz riječkog Art-kina o svom suradniku.

"Za Novi list je nekoć pisao filmske kritike te izvještavao s najvažnijih filmskih festivala poput festivala u Veneciji, Berlinu i Cannesu. Vrijedan, uvijek dobro informiran, ažuran i entuzijastičan pisao je i za rubriku kulture, i za priloge Mediteran i Pogled, i za TV-prilog, a po potrebi i za druge rubrike pišući reportaže sa svojih (filmskih) putovanja. Posljednji put, nažalost i zadnji, slao nam je izvještaje s Filmskog festivala u Cannesu 2021. godine", piše Novi list.

"Bio je i dugogodišnji programski savjetnik zagrebačkog Subversive film festivala i ljubljanskog festivala Hiša strpnosti. Najviše ćemo ga pamtiti kao izvrsnog, pronicljivog, široko obrazovanog, duboko analitičnog a istovremeno duhovitog filmskog kritičara – skromnog i samozatajnog, ali strastveno zaljubljenog u filmsku umjetnost", dodaje Novi list.

"Diplomirao je engleski i njemački jezik. Najljepša filmska iskustva dogodila su mu se tijekom čestih hodočašća u londonsko kino 'Scala' u kojem su se okupljali predani filmofili koji to vole drukčije i prostitutke s obližnjeg King's Crossa koje su se u njemu grijale između dvije šihte. Na brojnim festivalskim itinerarima izbjegava uniformirane grupne intervjue i otkriva nepoznate meandre filma. Tekstove objavljuje u Novom listu, Vijencu, Hrvatskom filmskom ljetopisu i u filmskoj emisiji Trećeg programa Hrvatskog radija. Surađuje s Filmskim programima kao autor tekstova za programsku knjižicu kojom se najavljuju filmski ciklusi u zagrebačkom art- kinu 'Tuškanac'. Dobitnik je nagrade 'Vladimir Vuković' za filmsku kritiku koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. Objavio knjigu 'Govor tijela: zapisi o neholivudskom filmu'. Selektor je filmskog segmenta festivala 'Mediteranske igre' u Rijeci, koji obuhvaća kinematografije mediteranskih država", piše o Rubešinom životu Sarajevska sveska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:58