Novi smjer za Marvel

Ukoliko ne znate što pogledati za Noć vještica, ‘Werewolf by Night‘ je pravi izbor za vas

Plakat filma

 Disney+ - Marvel Studios/Collection Christophel Via Afp
Film je uvelike inspiriran poznatim Universalovim horor filmovima iz pedesetih godina prošlog stoljeća i ikonama horora

Jesen i posebice mjesec listopad, u popularnoj kulturi često su smješteni u okvir tmurne atmosfere, magle, mističnih prizora i horora. Kritičari spomenuti žanr često otpisuju, a kritike na brojna neuspjela oživljavanja legendarnih serijala iz osamdesetih godina ili prosječni filmovi bez ikakve supstance sigurno ne pomažu ovom nekad atraktivnom žanru da opet privuče gledatelje u kino dvorane.

Eksplozijom superherojskih filmova u zadnjih petnaestak godina, rijetko koji je u potpunosti prihvatio mračan ton. Iako je Blade s kraja devedesetih odlično prikazao lovca na vampire i upario ga s atmosferom dostojnom filmu, ni jedan od brojnih heroja nije toliko ušao u teritorij strave i užasa. Pojavom streaming platformi, posebice Disney+-a, količina sadržaja za ljubitelje superjunaka naglo je porasla, većina izdanja je naišla na poprilično miješane reakcije publike, no ne i TV specijal "Werewolf by Night" - najnoviji naveliko hvaljen produkt Marvelovog stripovsko-filmskog stroja.

Da budemo precizni, prva pojava "Werewolf by Nighta" datira još u 1953. godinu i serijal stripova "Marvel Tales", točnije, broj 116. Iako strip nije prošao zapaženo na tržištu, niti su ga čitatelji prigrlili na način kao što su neke druge Marvelove heroje - isplatilo se čekati na ekranizaciju te klasične horor priče.

Tik pred Noć vještica, popraćen glazbom velikog Michaela Giacchina i ukupnim trajanjem od samo 53 minute, "Werewolf by Night" na najkraći mogući, ali i najbolji način daje gledateljima ono što i traže od ovakvog naslova - upečatljivu atmosferu i jasnu radnju u kojoj nema skretanja s putanje. Za ovaj "Halloween special" ne morate pogledati prethodnih 20 Marvel filmova, pročitati probrana stripovska djela ili loviti detalje u serijama na Disney+-u, već sjesti pred televizor i jednostavno se opustiti u danas rijetko-viđenoj zabavi koju "Werewolf by Night" pruža.

image

Plakat filma

Disney+ - Marvel Studios/Collection Christophel Via Afp

Film je uvelike inspiriran poznatim Universalovim horor filmovima iz pedesetih godina prošlog stoljeća i ikonama horora koje su ti filmovi predstavili gledateljima. Utjecaji "Wolfmana", "Dracule", "Frankensteinove nevjeste", pa čak i "Nosferatua" itekako su vidljivi, a crno-bijeli vizuali samo još više približavaju ovaj novitet klasicima. Popraćene konstantnom neizvjesnošću i terorom, direktne scene nasilja, s prskanjem krvi, rasporenim vratovima i likovima koji bukte u plamenu, akcijske scene pomak su od klasičnog Marvelovskog narativa koji je iz senzacije brzo prerasao u nešto predvidljivo.

image

Laura Donnelly

Disney+ - Marvel Studios/Collection Christophel Via Afp

Radnja je jednostavna i ne opterećuje gledatelja silnim detaljima, a ni ne trudi se komplicirati. Ulysses Bloodstone, poznati lovac na čudovišta, preminuo je i njegova je udovica pozvala najbolje lovce na čudovišta sa svih strana da sudjeluju u "natjecateljskom lovu" kako bi odredili svog novog vođu, onog koji će ujedno i rukovati moćnim Bloodstoneom. Među njima su Jack Russell, kojeg tumači sjajan Gael García Bernal, i Ulyssesova otuđena kći Elsa, koju glumi Laura Donnelly. Zadatak je izvući gore spomenuti Bloodstone iz leđa čudovišta koje vreba u vrtu dvorca koji je prikladno prepun raznih oružja. Jednom kada natjecanje započne, krvoprolića ima na pretek, sklapaju se savezi, a i tajne se otkrivaju.

Ukoliko ne znate što pogledati za Noć vještica, "Werewolf by Night" je pravi izbor za vas. Uz natruhe njemačkog ekspresionizma, horor filmova pedesetih, prožet kroz napetost kakve se ni najnapetiji trileri ne bi posramili, ovaj film je predah od klasičnog Marvelovog formata. Doduše, ne pričamo o nečem revolucionarnom i nikad prije viđenom jer utjecaj spomenutih filmova i ere kinematografije je vidljiv u svakom kadru i superherojsku produkciju je lako uočiti. Usprkos tome, možda će uspjeh "Werewolf by Nighta" na streaming platformi natjerati Marvel da pokuša s još nekoliko kratkih, stilistički odlikovanih filmova koji leže njihovim herojima puno bolje nego serije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:30