VOX FEMINAE FESTIVAL

U Zagrebu nas očekuje i ‘Stručno vodstvo kroz erotske igračke i dobar seks‘

Feminism WTF

 Press
Kino Tuškanac je i ove godine domaćin partner Vox Feminae Festivala. Donosimo njihov opsežan program

17. izdanje Vox Feminae Festivala, koji kroz filmove, umjetničke prezentacije, predavanja i radionice, promiče ideje rodne ravnopravnosti te propituje status žena u društvu, službeno će se otvoriti 5. svibnja u 18 sati u društveno-kulturnom centru ‘Šesnaestica‘ nastupom Girl Rock kamp zbora koji u tradicijske i pop pjesme integrira aktualna queer i feministička pitanja te nastupom producentice i izvođačice Tonote.

image

Orlando moja politička biografija

Press

Filmski program 17. Vox Feminae Festivala

Kino Tuškanac je i ove godine domaćin partner Vox Feminae Festivala. Iako se feminizam smatra najuspješnijim društvenim pokretom 20. stoljeća, dosad nije bilo dokumentarnih filmova koji na obuhvatan način problematiziraju status quo feminizma. ‘ Feminizam WTF! ‘ osvrće se na aktualne rasprave unutar feminizma i na rasporedu je 8. svibnja. Dva dana kasnije, 10. svibnja, na programu su ‘ Nemilosrdna vremena: Pjesme o skrbi ‘ - dokumentarni film koji tematizira krizu u finskom sektoru skrbi za starije i nemoćne osobe. 22. svibnja na rasporedu je dokumentarni film ‘Ultraviolette i banda kašljačica krvi‘; dok će se ‘Ne sasvim običan život‘, priča o hrabrim fotoreporterkama koje su dokumentirale neke od najznačajnijih povijesnih događaja - od Trga Tiananmen do sukoba u Sarajevu, Iraku, Somaliji i Arapskog proljeća redateljice Heather O‘Neill prikazivati 25. svibnja. Dokumentarni film ‘Strast‘ redateljice Maje Borg prikazuje redateljičin vlastiti proces suočavanja s traumom nakon destruktivne veze i na programu je 29. svibnja, a 17. izdanje festivala službeno će zatvoriti, 31. svibnja, igrani film ‘ Orlando, moja politička biografija‘. Film će biti prikazan u suradnji sa Zagreb Prideom.

U sklopu festivalskog programa, ljubitelji kratkih formi moći će pogledati tri kratka animirana filma online: ‘The body is so resilient‘, ‘I am a horse‘ te ‘Eating in the dark‘.

image

Feminism WTF

Press
image

Stra st

Press

Premijera autorskog projekta Jasne Jasne Žmak

‘This is my truth, tell me yours‘ autorski je projekt dramaturginje i spisateljice Jasne Jasne Žmak. U performansu, koji će se održati 19. svibnja u Kunst Teatru, Žmak se bavi odnosom prema umjetničkom polju preispitujući vlastite i tuđe autorske pozicije te odgovornošću i anksioznosti koje one impliciraju. Polazeći od osobnog iskustva iz 2011. godine kada je, kao članica publike na predstavi ‘Mandić stroj‘ redatelja Bojana Jablanovca i glumca Marka Mandića, zbog pucnja kazališnim pištoljem dobila tinitus i hiperakuziju, autorica istražuje načine na koje umjetnost oblikuje stvarnost koju živimo.

Razgovori, performansi i radionice na 17. Vox Feminae Festivalu

Kao i svake godine, organizacija festivala fokus stavlja na diskusije, radionice i performanse. Svi zainteresirani 20. svibnja upoznat će se s projektom koji ima za cilj rasvijetliti marginalizaciju jugoslavenske publikacije ‘Makedonka‘, dok će 24. svibnja moći biti dio tribine psihoterapeutkinje Lejle Talić i Mateje Popov koje će razgovarati na temu ispunjavajućih queer veza, odnosa i partnerstva i svega što im može stati na put.

Performans ‘ Čitanje NJE‘ predstavit će izvedbeni tekst ‘Terapija‘ glumice Mire Perić, prvakinje drame HNK u Osijeku i redovne profesorice na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Čitanje će izvesti glumica Petra Kurtela, Ana-Marija Bokor Vrdoljak, glumica zagrebačkog kazališta Žar ptica i glumica Marijana Prokl. Režiju ‘Čitanja NJE‘ preuzela je Dora Golub, mlada i uspješna kazališna autorica.

image

Čitanje NJE

Press

Radionicu ‘ Priručnik o kućnim popravcima za žene ‘ vodit će nagrađivana umjetnica Nika Rukavina. Festivalu će se pridružiti i najpoznatija švedska seksualna edukatorica s više od 20 godina iskustva Marika Smith te novo lice na sceni seksualnih edukatora Kristoffer Lindh.

Seksualni edukatori održat će tri radionice: ‘Playsure – Stručno vodstvo kroz erotske igračke i dobar seks‘, ‘ Švedski stol seksa i senzualnosti ‘ te ‘ Kako biti sretan, napaljen i netoksičan seks partner‘.

Vizualni identitet ovogodišnjeg festivala potpisuje ilustratorica Ana Tavić. Festival organiziraju udruga K-Zona, poznata po portalu Voxfeminae.net i društvenom poduzeću Fierce Women, a realizira se kroz sufinanciranje Iceland, Liechtenstein i Norveškog fonda, Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audio-vizualnog centra, Ureda za kulturu Grada Zagreba, Kreativne Europe i zaklade Kultura nova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:39