FILMSKI FESTIVAL

U zagrebačko kino Tuškanac nam stiže dragi gost - Tjedan čeških filmova

Film 'Obojena ptica'
 Kino Tuškanac
"Obojena ptica" najmučniji je film u programu, snimljen je po poznatoj (i još mučnijoj) knjizi Jerzyja Kosiń​skog

U zagrebačkom kinu Tuškanac do srijede je na rasporedu Tjedan češkog filma. Kako traje samo tri dana i ugošćuje pet filmova, nije to baš pravi "tjedan", međutim to je tradicija i bolje ju je ne mijenjati.

U počast nedavno preminulom Jiří​ju Menzelu, prva je na rasporedu nostalgična komedija "Striženo-košeno" (u nas se svojedobno prikazivala pod naslovom "Striženo-skraćeno") iz 1981., u kojoj je koscenarist veliki češki pisac Bohumil Hrabal, inače česti Menzelov suradnik, nanizao autobiografske crtice iz svoga djetinjstva.

To je ujedno jedini film starijeg datuma, no i najprivlačniji. Dopadljiva je i komedija "Žene koje trče" Martina Horskog, koja je ove godine dobila nagradu publike na dodjeli Čeških lavova, najvažnijeg domaćeg priznanja u toj kinematografiji. Sredovječna gospođa i njezine tri kćeri odluče istrčati maraton od 42 kilometra (više kao štafetu), iako o toj sportskoj disciplini nemaju pojma.

"Obojena ptica" najmučniji je film u programu, snimljen je po poznatoj (i još mučnijoj) knjizi Jerzyja Kosiń​skog, njegov redatelj je Václav Marhoul, inače poznat i kao glumac i producent, dok glavnu ulogu, židovskog dječaka koji luta bespućima Istočne Europe za 2. svjetskog rata, impresivno glumi Petr Kotlár. Tek što pomislite da su iscrpljene sve grozote, slijede nove, što nije malo u ovom gotovo trosatnom crno-bijelom ostvarenju koje se početkom godine probilo na proširenu listu natjecatelja za Oscara za najbolji strani film i dobio devet Čeških lavova.

Tu je i humorna drama "Vlasnici", koja bi nama mogla biti zanimljiva zbog priče o stanarima zabrinutima za svoju ruševnu zgradu, a humorna krimi-drama "Starčeki" ima za protagoniste životne veterane koji se žele osvetiti tipu koji ih je maltretirao u doba komunizma.

27. Tjedan češkog filma Zagreb, Kino Tuškanac

19 h: "Striženo košeno"; uz pozivnicu 21 h: "Žene koje trče"; ulaznica 20 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:44