4. PROFilm Days

U Zagreb na konferenciju stiže i producent "Midwaya" i "Dana nezavisnosti 2"

Producent Carsten H. W. Lorenz

 Amy Sussman/Getty Images/Profimedia/Amy Sussman/Getty Images/Profimedia
Carsten H. W. Lorenz radio je filmove s Butlerom i Harrelsonom, a sada će u Hrvatskoj snimati blockbuster

Zagrebački filmski ured u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom organizira četvrto izdanje PROFilm Days konferencije koja obrađuje ključna pitanja audiovizualne industrije te okuplja broje strane i domaće stručnjake! Nakon dvije godine online izdanja konferencija će se održati uživo u novom kinu Cinestar Zagreb Zapad - Z Centar 11. listopada ove godine s početkom u 9 sati te je besplatna za sve sudionike.

PROFilm Days naziv je stručne konferencije koja na jednom mjestu okuplja domaće i inozemne stručnjake za različite vrste audiovizualnih djela koji kroz brojne panele i rasprave dijele iskustva, novitete i izazove u kojima se trenutačno nalazimo.

Lucasov suradnik

Posljednja tri izdanja gosti konferencije bili su i velika inozemna imena iz svijeta filma, a neki od njih su; Rick McCallum, široj javnosti najpoznatiji po dugogodišnjoj suradnji s redateljem Georgeom Lucasom ("Mladi Indiana Jones", "Ratovi zvijezda"); Paul Ritchie, dobitnik Oscara za film "Slumdog Millionaire" te Emmyja za seriju "McMafia" koja je snimana u Hrvatskoj i regiji; Tomasz Dąbrowski, regionalni voditelj produkcijskih procesa Netflixa u regiji EMEA; Olga Filipuk, izvršna direktorica ruskog Yandex studija te poznati finski redatelj i producent Arto Halonen, koji je snimio dva dugometražna filma na zagrebačkim lokacijama ("A Patriotic Man" i višestruko nagrađivani "Murderous Trance").

image

Location menadžer John Rakich

Arhiva ZFO

Ovogodišnje, četvrto izdanje konferencije PROFilm Days u Zagreb dovodi tri predstavnika svjetske organizacije location menadžera (LMGI) koji su zaslužni za odabir lokacija snimanja nekih od najvećih filmskih hitova kao što su: "My Cousin Rachel", "The Death of Stalin", "The Hole", "Bourne Supremacy", "Bridge of Spies", "Enemy at the Gates", "American Gods", "Pixels", "Hemlock Grove" i "Shadowhunters".

image

Location menadžer Markus Bensch

Arhiva ZFO

Oni su John Rakich, ujedno predsjednik LMGI-ja, Harriet Lawrence i Markus Bensch, njemački location manager zaslužan za odabir lokacija za filmove "Bourne Supremacy", "Bridge of Spies", "Enemy at the Gates", te će u sklopu konferencije obići cijeli Zagreb, ali i Hrvatsku, u organizaciji filmskih ureda gradova i nadamo se odabrati lokaciju snimanja svog sljedećeg filmskog hita!

image

Location menadžer Harriet Lawrence

Arhiva ZFO

Najveće ime ovogodišnje PROFilm Days konferencije producent je iza kojeg su filmovi "Independence Day: Resurgence", "Greenland" i "Midway", u kojima glume svjetske zvijezde poput Woodyja Harrelsona, Gerarda Butlera i Billa Pullmana, a njegovo ime je Carsten H. W. Lorenz. Carstena u Zagreb dovodi novi blockbuster koji je odlučio snimati upravo na našim ulicama, a sve u suradnji s producentom Igorom Nolom, koji je u Hrvatsku doveo velike projekte poput "Hitman‘s Wife‘s Bodyguard" (Salma Hayek, Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson), "Ipcress File", "McMafia" i druge.

Kao i svake godine, konferencija obuhvaća teme iz gotovo svih grana audiovizualne industrije, od kojih je zasigurno najbrže rastuća gejming industrija. Panel koji će zasigurno izazvati veliki interes zove se "Od filma do igrice, Bumbarov let", a radi se o transmedijalnom projektu baziranom na istoimenom igranom filmu za djecu scenarista Ivana Turkovića Krnjaka i Marka Hrenovića u produkciji Interfilma i producenta Ivana Maloče. Uz navedene scenariste i producenta, na panelu će govoriti i tajnik Croatian Game Development Alliancea Aleksandar Gavrilović, a panel će voditi direktor Exordium Gamesa Andrej Kovačević.

Ulaz je besplatan

Svakako vrlo zanimljivo predavanje bit će i "Case Study Mađarska" o efektima njihove booming međunarodne produkcije na lokalnu proizvodnju sadržaja. O tome će govoriti mađarski producent Daniel Kresmery (partner u Hero Squared) te kanadski producent Ogden Gavanski (direktor Milestone Entertainmenta), koji će predstaviti svoje impresivne brojke u proteklih 20 godina. Osvrnut će se i na temu izgradnje filmskih studija, kojih ta zemlja ima čak sedam s 35 soundstageova!

Godine 1962. animirani film velikana hrvatske animacije Dušana Vukotića "Surogat" osvojio je Oscara za najbolji crtani film, i to je bio prvi animirani film izvan SAD-a koji je osvojio ovu prestižnu nagradu. Od tada je prošlo točno 60 godina te će se u čast toj važnoj obljetnici na konferenciji prikazati ovo remek-djelo. Film će predstaviti ravnatelj Zagreb filma Vinko Brešan.

Program konferencije počinje u srijedu, 11. listopada u 9.00 sati i traje do 18.00 sati, a nakon radnog dijela konferencije u 18.30 sati u zatvorenoj projekciji samo za sudionike PROFilm Daysa prikazat će se višestruko nagrađivani film producentice Ankice J. Tilić "Zbornica".

Ulaz je besplatan, a registracija je otvorena do 10. listopada na web stranici Zagrebačkog filmskog ureda: www.filmzagreb.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:04