Sveti duh

U provincijskom gradu nestala je sedmogodišnja djevojčica. Policija je traži, njena mater apelira za pomoć, mediji je oblijeću...

Scena iz filma

 HBO
Remek-djelo gorko secira kulturni krajobraz Krešimira Mišaka: kulturu suvremenog iracionalizma i alternativnih istina

Film "Sveti duh" ima zaplet koji naoko nalikuje nekoj sezoni "True Detective". U provincijskom gradu Elcheu nestala je sedmogodišnja djevojčica. Policija je traži, njena mater apelira za pomoć, mediji je oblijeću, a malim se gradom roje najluđe glasine.

Film redatelja Garcíje Ibarre, međutim, tada skreće u neočekivanom smjeru. Pratimo ujaka nestale djevojke, gorljivog člana lokalnog ufološkog kluba. On i njegovo društvo sastaju se navečer u zatvorenoj agenciji za nekretnine te pune jedni drugima glave alternativnom znanošću i ezoterijom. Negdje na polovici filma shvatite da se šaljivi ufolozi i krimi zaplet šokantno isprepliću.

Film "Espiritu sagrado" skrenuo je pažnju u ljeto 2021. kad je na festivalu u Locarnu nagrađen istom nagradom koju će godinu dana kasnije dobiti Lerotićevo "Sigurno mjesto". Španjolski film voljeli su i kritika i festivali, no nije iskoračio s arthouse-margine. To je šteta: jer - "Sveti duh" apsolutno je briljantan film.

Španjolski režiser snimio je neobičan hibrid. To je film koji postupno slaže krimi odgonetku i funkcionira kao uspjeli whodunnit. Ipak - "Sveti duh" je ponajprije apsurdna crna komedija. Ibarra komično, ali i gorko secira kulturni krajobraz Krešimira Mišaka - kulturu suvremenog iracionalizma i alternativnih istina. Španjolski redatelj to radi originalno, redateljski inovativno, postavljajući pred kameru nezaboravnu galeriju naturščika i čudaka kakve se rijetko viđa. Remek-djelo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 22:03