NETFLIX

U potrazi za fotoaparatom, svetim gralom aplinizma, kojeg su imali Mallyor i Irvine

Vrh bogova

 Vrh Bogova Imdb
Film se temelji na dva prethodna japanska izvornika: dokumentarnom romanu Bakua Yumekamure, te poznatom stripu Jira Taniguchija

George Mallory (1886.-1924.) bio je britanski pustolov i jedan od pionira alpinizma. Godine 1924. Mallory i njegov kolega Andrew Irvine pokušali su se prvi popeti na najviši vrh svijeta - Mount Everest. Nikada se nisu vratili, a njihova su tijela nađena 75 godina kasnije.

Nikada nije pouzdano ustanovljeno jesu li Irvine i Mallory poginuli pri silasku ili pri usponu te jesu li se ipak prvi popeli na Everest, 30 godina prije Norgaya i Hillaryja. Objekt koji bi to mogao potvrditi ili opovrgnuti je Malloryjev fotoaparat od kojega se nije razdvajao. Fotoaparat - koji nije nađen - pretvorio se u jedan od svetih gralova alpinizma.

Malloryjeva kamera objekt je oko kojeg se vrti i izvrsni animirani film koji se može gledati na Netflixu. Riječ je o "Le sommet des dieux" (Vrh bogova), luksemburško-francuskom filmu koji potpisuje redatelj Patrick Imbert. Film se temelji na dva prethodna japanska izvornika: dokumentarnom romanu Bakua Yumekamure, te poznatom stripu (mangi) Jira Taniguchija.

Junak pripovijesti je Fukamachi, japanski novinar koji prati alpinizam. Tijekom jednog reporterskog zadatka, Fukamachi u nepalskom sokaku opazi čovjeka s navlas istom kamerom kakva je bila Malloryjeva. Ispostavi se da je nepoznati posjednik kamere Habu Joji, čovjek koji je 80-ih bio mlada zvijezda japanskog alpinizma, da bi netragom nestao. Fukamachi se da u potragu za tajanstvenim alpinistom, istražujući usput njegovu prošlost.

"Vrh bogova" zanimljiva je smjesa alpinističkog filma i novinarskog whodunnita tipa "Građanin Kane". Planinski pejzaži rekonstruirani su s fascinantnim hiperrealizmom, a film upečatljivo posreduje mitologiju i emociju ljudi koji vole gorje. Planinari će voljeti ovaj film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:22