PSIHIJATRIJSKI ODJEL

U Parizu ljude s mentalnim problemima liječe na brodu koji pluta Seinom

Scena iz filma ”Na Adamantu: nitko nije savršen”

 Nicolas Philibert
"Na Adamantu: nitko nije savršen", film poznatog francuskog dokumentarista Nicolasa Philiberta, dobitnik Zlatnog medvjeda, u nezavisna kina diljem Hrvatske stiže 21. ožujka

U Parizu, na Seini, pluta Adamant, brod osmišljen kao dnevni centar u koji dolaze ljudi s mentalnim problemima.

"Moj otac bez tableta ne može spavati, mama ne može raditi bez podizača, netko im prodaje ono što im je potrebno da nastave...", pjeva Francois koji se bori za vlastito psihičko zdravlje.

Voditelji centra opiru se dehumanizaciji psihijatrije, pacijenti se ovdje liječe psihoterapijom, sudjeluju u likovnim radionicama, raznim kulturnim sadržajima, druže se, jedni drugima su potpora. Adamant je, makar usred kaosa metropole, nalik na utočište od modernog doba, lječilište koje pruža priliku usporiti, u kojem oni koji dolaze mogu slobodno pustiti glas: pjevati, govoriti, vikati, mogu zaplesati.

image

scena iz filma

Film poznatog francuskog dokumentarista Nicolasa Philiberta pripovijeda o ljudima koji su načeti, ponekad slomljeni, pokazuje koliko je mentalno zdravlje krhko.

Adamant nije bilokakav, nasumično usidren brod pretvoren u centar za mentalnu pomoć, izvorno je građen u svrhu liječilišta,

arhitekti su ga projektirali surađujući s njegovateljima i pacijentima.

Otvoren je 2010., zapravo je jedan od odjela Pariške centralne psihijatrijske bolnice.

Na Adamantu se jednom godišnje održava i filmski festival, program biraju pacijenti, među njima je filmofila, jedan od pacijenata pripovijeda o Jeanu Gabinu i Linu Venturi, ljudima oko sebe, ostalim pacijentima, objašnjava da su svi oni glumci, kako kaže - nesvjesni izvođači.

Na Adamantu se raspravlja o filmovima Federica Fellinija, Abbasa Kiarostamija i Woodyja Allena.

Dok pluta, zakačen, a dijelom slobodan, Adamant je metafora, utočište, gotovo utopijsko mjesto koje živi za sebe, izvan konvencionalnih normi.

image

Brod Adamant na Seini u Parizu

Joel Saget/Afp/Profimedia/Joel Saget/afp/profimedia

Na prošlogodišnjem je Berlinaleu Philibert za "Adamant" nagrađen Zlatnim medvjedom, proglašen je najboljim filmom, a nominiran je i u dokumentarnoj kategoriji Europskih filmskih nagrada (europski pandan Oscaru) te je uvršten među finaliste za nagradu publike LUX u organizaciji Europskog parlamenta i Europske filmske akademije.

"Na Adamantu: nitko nije savršen" u nezavisna kina diljem Hrvatske dolazi 21. ožujka 2024. u distribuciji Restart Labela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:41