Čovjek zvan Ye

U novom dokumentarnom filmu o Kayne Westu igonirira se slavna bivša supruga Kim Kardashian

Ye na tjednu mode u Parizu

 Pierre Perusseau/Bestimage/Profimedia
Film ‘Jeen-yuhs‘ koji je premijerno pokazan na Sundanceu, dolazi i na Netflix sredinom veljače

Glazba, moda, dizajn, politika... neka su od područja djelovanja u koje je Kanye West zakoračio i ostavio veći ili manji trag.

Neki mu se dive, neki se nad njegovim djelovanjem zgražaju, no gdje god se pojavio, svi su pogledi upereni u njega i njegov sljedeći korak.

Ovih je dana fokus na trodijelnom dokumentarnom serijalu koji je premijeru doživio jučer na festivalu Sundance.

Dokumentarac nazvan "Jeen-yuhs", izvještava Harper's Bazaar, pokriva više od dvadeset godina Westova života i karijere, a svi zainteresirani moći će ga pogledati na Netflixu od 16. veljače.

Gledatelji će svjedočiti dosad neprikazanim snimkama reperova života, a fokus je, kažu, na njegovoj dugogodišnjoj glazbenoj karijeri, njegovim modnim pothvatima, na neuspjeloj predsjedničkoj kampanji, ali i smrt njegove majke Donde, koja je uvelike utjecala na sve aspekte njegova života, osobito na njegovo stanje duha.

Serijal obrađuje dvadeset i jednu godinu Westovog života, a posebno se bavi razdobljem prije nego što je karizmatični glazbenik stupio na svjetsku scenu.

U prvom dijelu, piše The Guardian, dokumentarac se bavi razdobljem između 1999. godine i Westova potpisivanja ugovora s Roc-A-Fella Records 2001. godine. Drugi dio odnosi se na razdoblje do njegove dvostruke pobjede na Grammyjima 2005. godine, a treći prikazuje sljedećih 16 godina njegova života.

Mnogi mu zamjeraju razinu samouvjerenosti koja većini izmiče, a njegovu samohvalu pripisuju psihičkim problemima te prepotenciji, no upravo njegova nepokolebljiva vjera u vlastitu genijalnost, čini se, oslobađa njegovu kreativnost i originalnost, ruši prepreke te ga izdvaja iz mase talentiranih ljudi. Budući da u svoje kreativne ideje vjeruje i da od njih ne odstupa, što god drugi o njima mislili, one na kraju nađu put do realizacije.

West ne propušta priliku da istakne svoju iznimnost, primjećuje The Guardian. Navika je to koju njeguje od samih početaka karijere. Već na prvom albumu "The College Dropout" iz 2004. godine proglasio se je "drukčijim", a na prvom susretu s talk showu voditeljicom Oprah Winfrey najavio je da će gostovati u njezinu programu. Iako ga Winfrey tada, prema vlastitom priznanju, nije imala na umu, tri godine kasnije, Kanye je svoju namjeru ostvario, a Winfrey je tu "proročansku" anegdotu nazvala "nevjerojatnom pričom".

Da mu budućnost nije donijela globalnu slavu i uspjeh, njegovo samopouzdanje vjerojatno bi se opisivalo kao ego trip i simptom patologije, ali razvoj karijere bacio je drukčije svjetlo na njegovu ideju da je predodređen za slavu i veliki uspjeh, smatra The Guardian.

Dokumentarac daje prostor proročanskim trenucima. Tijekom dva desetljeća karijere mnogi su se događaji, koje je West prethodno najavio, ostvarili. Jedan od primjera koji se navodi je pitanje Westova imena. West, naime, ni kao mladić nije bio zadovoljan svojim prezimenom te je Coodieju u šali rekao da će se u budućnosti zvati samo Kanye, ili još bolje, Ye. I uistinu, prošle je godine glazbenik službeno promijenio ime u Ye, a iza njegove se odluke kriju, prenio je The Independent, vjerski razlozi.

- Vjerujem da je 'ye' najčešća riječ u Bibliji, koja znači 'ti'. Dakle, ja sam ti. Ja sam mi. To smo mi. Od Kanyea, što znači 'jedini', postao sam samo 'ye' - objasnio je West svoju motivaciju.

West se više puta javno deklarirao kao kršćanin, prihvatio je Isusa kao svoga spasitelja te je zaključio da je on "instrument, koji je Bog odabrao da bude glas i poveznica - prenose The New York Times i Vulture.

Kršćanski motivi i tematika jasno se iščitavaju i iz Westove glazbe. Možda i najzapaženija pjesma s njegova albuma prvijenca sadrži Isusovo ime u naslovu. "Jesus Walks" ostvario je veliki komercijalni uspjeh, a prihvatila ga je i kritika pa je Kanye za tu pjesmu nagrađen Grammyjem za najbolju rap pjesmu, a navedeni mu je singl donio i nominaciju za pjesmu godine.

Da West promišlja kroz religijsku paradigmu posebno je očito u slučaju njegova devetog studijskog albuma "Jesus Is King". Taj album kršćanske hip hop i gospel glazbe prepoznat je kao najbolji kršćanski te najbolji gospel album na dodjeli Billboard glazbenih nagrada te kao najbolji album suvremene kršćanske glazbe na dodjeli nagrade Grammy.

Oko slike Westove osobnosti ne postoji konsenzus, no autentične snimke mogle bi otkriti ponešto novo o njegovoj stvarnoj prirodi.

Vjerodostojnosti projekta mogli bi pridonijeti i redatelji Clarence Coodie Simmons i Chike Ozah, Westovi nekadašnji suradnici, koji su dali doprinos njegovu ranom opusu, poput spotova za pjesme "Through The Wire" i "Jesus Walks".

Redateljski se dvojac, piše Harper's Bazaar, prethodno već okušao u snimanju dokumentaraca ("Benji" iz 2012. o ubijenom mladom košarkašu Benjaminu Wilsonu te "A Kid from Coney Island" iz 2019. o još jednom košarkašu, Stephonu Marburyju), a ovaj put, piše The Guardian, dokumentarnim su serijalom oslikali portret čovjeka koji se nezaustavljivo bori za priznanje i slavu, njegov prepoznatljivi osmijeh, ali i tugu, koju je smrt majke Donde ostavila za sobom. Majka ga je bezuvjetno podupirala, a on je po njoj nazvao svoj posljednji album.

U "Jeen-yuhsu" se pak, prenosi The Guardian, ne pojavljuje Westova slavna bivša supruga Kim Kardashian, koju sve češće povezuju s komičarem Peteom Davidsonom, a Kanye je trenutačno otputovao s novom djevojkom Julijom Fox u Pariz, gdje su njoj otvorena vrata vrhunske mode.

Redatelji, piše The Guardian, ne pružaju gledatelju jednoglasnu presudu o Westu, nego gledatelju prepuštaju odluku o tome je li on "pošten čovjek koji je zastranio" ili "megalomanijak". I nakon ovog dokumentarca mnogo će toga u vezi s Westom, čini se, ostati enigma. Očit je samo talent koji mu sve manje ljudi osporava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:10