Nominacija za Oscara

U konkurenciji je ‘Baksuzno bubanje ili bezumni pornić‘, film o učiteljici koja snima kućni video

Scena iz filma
Film kojeg je za prestižnu nagradu prijavila Rumunjska nastao je u hrvatskoj koprodukciji

Film "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" Radua Judea nastao u koprodukciji Rumunjske, Luksemburga, Češke i Hrvatske, proglašen je najboljim dugometražnim filmom trećeg izdanja nagrade East – West Golden Arch, a i odabran je za rumunjskog kandidata za američku nagradu Oscar.

O filmu je, o učiteljici čiji kućni seks video (s mužem) iscuri na Internet pa je roditelji školaraca žele smijeniti. dok je bio prikazan na Berlinaleu, pisao kritičar Jutarnjeg Jurica Pavičić, te je među ostalim napisao: "jedan je to od nekoliko uvrnutih filmova koji su obilježili prva tri dana online Berlina. Jude se bavi razizemljem tranzicije u kojem se miješaju naivna potrošačka kultura, novopečena religioznost, nacionalizam i relikti sovjetskog komunizma. Poput vizualnog arheologa, Jude gradi sliku Rumunjske iz otpadaka arhitekture, murala, reklamnih natpisa i malih urbanih situacija".

Hrvatski koproducent filma je Kinorama, a koproducentica Ankica Jurić Tilić, koja kaže kako je taj film nakon berlinske premijere i glavne nagrade nastavio svoj put po festivalima, a sada je dobio stručnu nagradu koja zaista veseli.
Bio je nagrađen i na Pulskom filmskom festivalu te Herceg Novom, a u Češkoj, koja je jedna od koproducentskih zemalja, dobio je The Golden Kingfisher Award na festivalu u Plzenu.
"Zagrebačka publika će ga uskoro moći vidjeti u programu Ponovo s nama Zagreb film festivala", najavila je koproducentica.
Hrvatski audiovizualni centar izvijestio je i kako je dodjela nagrade East – West Golden Arch, koju dobivaju filmovi s prostora Euroazije, održana 25. listopada u kinu Khudozhestvenny u Moskvi, a najbolji film proglasio je Andrey Plakhov, filmski stručnjak, filmski kritičar i programski direktor nagrade istaknuvši da ona s pravom ide Rumunjskoj koja već dugo drži vodeću poziciju svjetske neovisne kinematografije.
O najboljima u nekoliko kategorija, od filma, režije i scenarija do glavne ženske i muške uloge odlučio je žiri 24 filmska kritičara iz cijeloga svijeta.
Film je i rumunjski kandidat za Oscara, što je redatelju treća nominacija u kategoriji međunarodnog dugometražnog filma. Nominacije će biti objavljene 8. veljače, a svečana dodjela održat će se 27. ožujka.
"Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" govori o nastavnici Emi koja se zatekne u nezahvalnoj situaciji nakon što u javnost procuri njena privatna snimka seksa s mužem. Iako prisiljena suočiti se s bijesnim roditeljima koji inzistiraju na tome da bude otpuštena iz škole, Emi je odlučna u borbi da ne popusti njihovom pritisku.
"Radu Jude donosi uzbudljivu kompilaciju atipične forme i beskompromisnog humora, s mnoštvom britkih i zanimljivih opaski o licemjerju i predrasudama tipičnim za današnje društvo", ističu iz HAVC-a.
U glavnoj ulozi učiteljice Emi je Katia Pascariu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:30