KRATKOMETRAŽNI FILM

U dvorcu Veliki Tabor otvoren devetnaesti TFF, vodstvo preuzele nove, mlade snage

Otvaranje Tabor film festivala
 Šmuk Luka
Ove godine festival broji čak 22 hrvatske filmske premijere, javili su organizatori najavljujući veliki spektakl

Dvorac Veliki Tabor u Desiniću ponovo je otvorio svoja vrata ljubiteljima kratkometražnog filma, a sinoćnje je otvaranje pod voditeljskom palicom glumca Josipa Ledine proteklo u vedrom tonu, ali i u znaku prijateljske primopredaje festivala novim organizatorima. Nakon što je Udruga Gokul iz Zaboka osnovala i punih osamnaest godina vodila festival, devetnaesto izdanje preuzele su nove snage okupljene u produkcijski tim SABMARINE. Simboličnom predajom ključeva dvorca tako su vođenje festivala preuzeli nova izvršna direktorica Sabrina Herak Smoković i novi direktor Marin Leo Janković, koji su na sebe preuzeli i zadatak da u srce Hrvatskog zagorja nastave donositi svjetsku filmsku umjetnost.

Prisutnima se najprije obratio dosadašnji direktor festivala Nenad Borovčak, koji se kratko prisjetio festivalskog puta započetog 2003. godine u još neobnovljenom dvorcu, godina seljenja festivala na različite lokacije zbog rekonstrukcije dvorca u kojima je bilo važno istrajati kako bi se zadržao kontinuitet, sve do ponovnog povratka 2013. i formiranja festivala kakav postoji u današnjem obliku.

Uz zahvale partnerima i suradnicima, nasljednici festivala Sabrina Herak Smoković i Marin Leo Janković posebno su se zahvalili Nenadu Borovčaku na pruženoj prilici da preuzmu vođenje festivala, što je, kako su istakli, svojevrsni presedan u hrvatskoj festivalskoj industriji. Naglasili su tendenciju da na Tabor dovedu što više mladih autora i pretvore ga u meku kratkoga filma, što je već ove godine započeto s novim programom ADU Shorts, a za novu eru ovog festivala najavili su i nove zamisli koje će se realizirati od iduće, jubilarne godine.

Svečanom otvorenju nazočio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je u pozdravnom govoru zahvalio dosadašnjem direktoru Tabora Nenadu Borovčaku, kao i cijelom njegovom timu koji je u proteklih osamnaest godina svojim predanim radom uspio od ovog festivala napraviti brend zagorske županije, čime će se sve što je ovdje godinama stvarano višestruko vraćati Zagorju i u budućnosti. Novom vodstvu župan je poželio sreću u izazovima koji su pred njima i radu na festivalu u kojem će, kako je naglasio, i dalje imati veliku podršku Krapinsko-zagorske županije, a za sljedeću godinu i obilježavanje dvadesete obljetnice festivala najavio je i posebno pokroviteljstvo.

Sve prisutne pozdravio je i ravnatelj Muzeja hrvatskog zagorja Jurica Sabol, izrazivši zadovoljstvo što je festival uspio održati kontinuitet unatoč pandemijskim uvjetima. Uz čestitke novom vodstvu, iskazao je želju za dobrom budućom suradnjom u kojoj se nada i novim zamislima i projektima, s obzirom da je Tabor Film Festival jedan od ključnih programa koji se odvijaju u ovoj instituciji.

Ovogodišnji festivalski program predstavio je selektor Ivan Ramljak. Ove godine festival broji čak 22 hrvatske filmske premijere, a u bogatom programu međunarodne i domaće konkurencije za festivalske će se nagrade natjecati četrdesetak stranih i domaćih filmskih autora. Uz filmove u konkurenciji, festival i ove godine prikazuje mnogo izvrsnih filmova i u svojim popratnim programima kao što su Zagorski specijal, Noć žive publike, retrospektive prošlogodišnjih pobjednika Natka Stipaničeva i Cristèle Alves Meire te programu ADU Shorts, posvećenom mladim hrvatskim redateljima. Najmlađi posjetitelji za vikend će moći uživati u filmskim matinejama bratskog festivala KIKI, međunarodnog festivala dječjeg filma, a posjetitelje očekuju i razne filmske edukacije, interaktivna izložba, kao i bogat glazbeni program u kojem ove godine nastupaju Aklea Neon, Plazmatick, Jan Kinčl. Stefanic & hrwo E i drugi.

Tabor Film Festival središnje je ljetno događanje u Hrvatskom Zagorju, a ovom, kako ga organizatori vole nazivati, najopuštenijem festivalu u ovom dijelu svemira, stignete se pridružiti u naredna tri festivalska dana ovog vikenda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:47