‘GODZILLA X KONG‘

Tvorac je kultnih horora, ali ovakav film od 200 milijuna dolara dosad još nije snimao. Čeka li nas veliki hit?

Godzilla x Kong: The New Empire (2024)., Warner Bros. Pictures

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
U filmu redatelja ‘Vještica iz Blaira‘ Adama Wingarda glume Brian Tyree Henry, Rebecca Hall te Dan Stevens

Nije osobito čudo ako niste čuli za Adama Wingarda, američkog filmaša koji je navršio 41 godinu. Zapravo, on je jako dugo u kinematografiji, ogledao se u najrazličitijim funkcijama, prvo je bio dio pokreta zvanog "mumljanje", no od početka prošlog desetljeća vode ga kao vrlo ozbiljnog redatelja horora. Sumnjam da ste čuli za filmove "Sljedeći na redu" (2011.) i "Gost" (2014.), no "Vještica iz Blaira" i "Ubojita knjiga" imali su veći budžet i izazvali izvjesnu pažnju: prvi je inspiriran velikim hitom "Projekt: Vještica iz Blaira", a drugi poznatom japanskom mangom "Death Note", oba su obišla festivale horora i fantastike i svratila pozornost producenata koji su bili u stanju namaknuti velike budžete.

Tako je Wingard odabran da režira blockbuster "Godzilla protiv Konga", koji je po nekim navodima koštao 200 milijuna dolara i zaradio 470 milijuna bruto. Budući da je film odlično prošao na streaming platformama, kako i ne bi kad su u njemu glavne zvijezde bili japansko čudovište Godzilla (franšiza je rođena 1956.), koje su trgnule iz drijemeža nuklearne eksplozije (reakcije na bombardiranje Hirošime i Nagasakija), i King Kong, golemi orangutan, prvi put predstavljen na velikom ekranu davne 1933. Wingard je bio veliki poklonik potonjeg, pogotovo nove verzije koju je 2005. realizirao Peter Jackson: kontaktirao je poznatog redatelja, a taj mu je komplimentirao na njegovim niskobudžetnim filmovima "Sljedeći na redu" i "Gost". Jackson mu je htio pomoći da režira nastavak njegova "King Konga", međutim, filmska prava stalno su mijenjala vlasnike, tako da je tek 2021. Winard potpisao "Godzillu protiv Konga". Već je bilo nevjerojatno što je film zaradio toliko u razdoblju nakon pandemije, što je bila najbolja preporuka da se odmah prione produkciji nastavka. Producenti su izmislili novi žanr "Monsterverse", koji se mogao nadopunjavati kako se kome prohtjelo, pa je tako upravo završen "Godzilla x Kong: Novo carstvo". U njemu Godzilla i Kong više nisu protivnici, nego saveznici, budući da im prijeti neman spremna da razori ne samo površinu nego i unutrašnjost Zemlje. Poput svake franšize koja se voli vraćati unatrag, tako i ovaj blockbuster štošta toga želi objasniti, ne samo postanak dvojice protagonista, nego i Otoka lubanja, na kojem je King Kong svojedobno bio neprikosnoveni gospodar.

Nekolicina glumaca iz prethodnog filma opet će se pojaviti, ponajprije Rebecca Hall i Brian Tyree Henry, a prinova je Dan Stevens, koji je s redateljem već surađivao u hororu "Gost". Među scenaristima, najpoznatije ime je Terry Rossio; radio je na svim izdanjima "Pirata s Kariba", a tamo je mogao smišljati nakaze kakve mu se god prohtjelo. Dugo se smišljalo kako će se zvati novo izdanje, neko vrijeme svima se sviđalo naslov "Sin King Konga", no naposljetku je prevladao stav da takvo što više pristaje filmovima iz zlatnog razdoblja Hollywooda, i to uglavnom njihovim B-produkcijama. U današnje vrijeme ovakvi megaspektakli ipak računaju i na odrasle, uostalom, "Godzillu protiv Konga" na internetu se najviše piratiziralo u vrijeme dok je film igrao u kinima, što znači da je njegova publika pripadala različitim generacijama.

Producenti zasigurno nisu bili oduševljeni ovakvom reklamom, no mora se priznati da je bila vrlo efikasna. Nije bez razloga "Godzilla x Kong: Novo carstvo" jedan od najiščekivanijih filmova u ovoj godini.

Godzilla x Kong: Novo carstvo

am. fant.-pust. spektakl, 2024.

REDATELJ: Adam Wingard

BUDŽET: oko 200 milijuna dolara

U KINIMA: od 28. ožujka

RAT ČUDOVIŠTA

Rebecca Hall

Kći velikog kazališnog (i povremeno filmskog) redatelja sir Petera Halla u prethodnom je filmu glumila dr. Ilene Andrews, što znači da ima poprilične šanse da bez ozljeda preživi makljažu prethistorijskih čudovišta; naime, znanstvenici rijetko kad stradaju u ovakvoj vrsti zafrkancija. Sad se već drugi put pojavljuje u ovakvoj vrsti blockbustera, inače je glumica predodređena za zahtjevne uloge.

Brian Tyree Henry

Popularnost mu je pribavila humoristična serija "Atlanta", za koju je nominiran za Emmy za najbolju sporednu ulogu. U prošlom filmu igrao je specijalista za čudovišta kakva su Godzilla i King Kong i svoje teorije rado plasirao u medije. Vjerojatno će se slično ponašati i u nastavku, s obzirom na to da su u hororima komični likovi na posebnoj cijeni. Ako ništa drugo, njima bar ne prijeti pogibija.

Dan Stevens

Popularnost je stekao u seriji "Downton Abbey", ali je povukao neočekivan potez kad je nakon druge sezone zamolio tvorca Juliana Fellowesa da ga ukloni iz radnje. Nije htio da ga tipiziraju kao junaka serije koja je na rubu sapunice, pa se nakon toga okušao u najrazličitijim žanrovima, posebno u trilerima i hororima. Ovdje glumi lik koji se naziva Traper i zasigurno zna kako se nositi s čudovištima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:39