Film kojeg svi iščekuju

‘Top Gun Maverick‘: Možete li se sjetiti kad je zadnji put fim imao 100 posto na Rotten Tomatoes

Scena iz filma

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia
‘Tom Cruise i redatelj Joseph Kosinski napravili su školski primjer toga kako bi trebao izgledati nastavak klasika‘

Za "Top Gun 2" kritičari kažu da je bolji od prvoga dijela. Tom Cruise nadmašio je sam sebe, a komentari ne prestaju ni na račun toga što brojni govore da danas izgleda bolje nego 1986., kada se snimao original.

Jedan je to od rijetkih primjera u kojem nastavak klasika nailazi na tako dobre reakcije, posebice kada se u obzir uzme da su od prvoga dijela prošla desetljeća. "Tako se to radi, ovo je ispravan način za napraviti nastavak filma iz 80-ih", piše kritičar NY Posta Johnny Oleksinski. On za film "Top Gun: Maverick" kaže da ima sve što bi trebao imati jedan ljetni film, a presedan koji to potvrđuje je da je jedno vrijeme imao sto posto pozitivnih ocjena na stranici Rotten Tomatoes.

Kažu da je jedna od najjačih vrlina ovog nastavka to što ima magiju originala, uz kvalitetna osvježenja koja u film donosi novi dio postave.

Radnja filma vrti se oko toga da je Maverick pozvan da se vrati u Top Gun, gdje se treniraju najbolji piloti nacije, kako bi pripremio trupu za opasnu prekomorsku misiju.

Maverick se vraća na mjesto na kojem je sve i počelo, na Miramar. Čak i prije prvog dana na poslu susreće svojih 12 regruta kojima upravlja njegova stara simpatija Penny (Jennifer Connelly), danas majka jedne kćeri koja u slobodno vrijeme voli ploviti. U jednoj sceni Mavericka dovodi u svoj čamac - ona upravlja kormilom, dok se on oprezno drži za ogradu iza nje.

Generalno kao jednu od pohvala ovog nastavka kritičari ističu činjenicu da se u filmu pazilo na detalje vezane uz žensku emancipaciju. Pojavljuju se žene koje su piloti, muškarci otvoreno pokazuju svoje slabosti i emocije, a sve to, slaže se struka, djeluje prirodno, ne kao da je odrađeno "radi reda", zadovoljavanja forme.

Jača strana filma su i akcijske scene, pa Time piše kako su sekvence letenja u filmu božanstvene - ponekad napete, a ponekad zanosno oslobađajuće.

"Tom Cruise i redatelj Joseph Kosinski napravili su školski primjer toga kako bi trebao izgledati nastavak klasika", kaže kritika.

Najveće komplikacije u radnji donosi Iceman, kojeg još uvijek igra Val Kilmer, koji je u međuvremenu u stvarnosti prebolio rak grla i ima poteškoća s govorom, no unatoč tome je također maestralno odigrao svoju ulogu.

"Bit ćete zahvalni Valu Kilmeru što je unatoč zdravstvenim problemima pristao odigrati ovo", piše NY Post.

Hvale i Cruisea, za kojeg tvrde da mu nijedna druga akcijska zvijezda ne može parirati. U pohvali su i scene u kojima je Cruise bez majice, a valja podsjetiti da je slavnom glumcu u srpnju 60. rođendan.

Osim Cruisea i Kilmera, u filmu, među ostalima, igraju i Miles Teller, Jon Hamm, Jennifer Connelly, Glen Powell te Ed Harris.

"Novi nastavak 'Top Guna' nije upakiran u nostalgiju za kojom žudimo i na koju smo ovih dana naviknuli. Dapače, on je pametniji, suptilniji i humaniji na sasvim novoj razini", piše kritičarka The Independenta Clarisse Loughrey, koja hvali tehničku ambiciju filma i akcijske scene.

Ona, zanimljivo je, nije bila zadovoljna tretmanom žena u filmu, zamjerila mu je to što se Kelly McGillis ni Meg Ryan, koja je igrala Roosterovu majku, ne vraćaju u nastavku. U "Mavericku", umjesto toga, glavni lik dobije simpatiju Penny, samohranu majka i vlasnicu bara koja je u prvom filmu tek spomenuta. Kritičarka The Independenta smatra da se ženski likovi nisu vratili jer se u holivudskim filmovima izbjegavaju žene u srednjim godinama i one starije.

Peter Bradshaw iz The Guardiana ipak je bio nešto manje entuzijastičan te je filmu dao tri zvjezdice.

"Ima puno rock'n'rolla u ovom pilotsko-akcijskom filmu, no začudo ne pronalazim tragove homoerotičke tenzije zbog koje su frajeri prije čekali u redovima da bi sjeli u foajee kina i gledali kako izgleda regrutiranje dečkiju iz mornarice", napisao je Bradshaw.

Inače, akcijsko-ljubavni kinospektakl "Top Gun" je, otkad je 1986. godine prvi put prikazan pa sve do danas, zaradio ukupno 2,4 milijarde kuna (365 milijuna dolara) te je i danas jedan od najpopularnijih kultnih klasika svih vremena. Za film su govorili da je promijenio filmsku industriju, ali i društvo. Cruise je s njime počeo velike, ali brze novinarske ture Amerikom koje su kasnije postale promotivni standard.

Za original su govorili i da je akcijski film s najboljim zračnim snimkama ikada, a kadrovi iz zraka su na glasu da sasvim dobro izgledaju i danas. Jedan od prvih filmova koji spadaju u kategoriju onoga što danas nazivamo blockbuster imao je i sjajan soundtrack, koji je bio jednako uspješan kao film i iznjedrio cijeli niz hitova, među kojima je i pjesma "Take My Breath Away".

Navodno je u Americi nakon što je film postao hit porastao broj ljudi koji su se htjeli uključiti u mornaricu, a neki od njih su i otvoreno govorili da su to odlučili upravo zbog filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:03