TAJANSTVENA EKIPA

TKO STOJI IZA UDRUGE KOJA DODJELJUJE ZLATNE GLOBUSE? Kako je opskurna organizacija u koju se gotovo nemoguće učlaniti postala institucija iza nagrade

 Getty Images

Milijuni televizijskih gledatelja pratit će u nedjelju navečer svečanu dodjelu Zlatnih globusa, jednu od najraskošnijih svečanosti u sezoni holivudskih nagrada koje pomažu nekim filmovima da se probiju do Oscara.

Malo njih, međutim, zna da ih dodjeljuje opskurna skupina od devedesetak članova Udruge stranih novinara na radu u Hollywoodu (HFPA).

Iako neki njezini članovi rade za ugledne medije, ima i onih koji surađuju sa slabo poznatim publikacijama. U udruzi je primjerice nekadašnji ruski bodybuilder koji je postao glumac, bivša južnoafrička Miss Universe i egipatski inženjer.

Otkad ju je 1943. osnovala mala skupina stranih novinara koji su željeli bolji pristup Hollywoodu, udruga je napredovala i postala institucija iza jedne od najglamuroznijih svečanosti u SAD-u.

S NBC-ja emitira se za čitav svijet i nagrađuje najbolje što se prikazalo na televiziji i filmu. Pomaže da se svjetla projektora usmjere na neke filmove koji bi mogli promaknuti moćnoj američkoj akademiji filmske umjetnosti i znanosti koja dodjeljuje Oscare.

'Akademija je prilično klasična u svojemu ukusu dok HFPA, čiji članovi dolaze sa svih strana svijeta, često ima zanimljiviji odabir', ocjenjuje Fredell Pogodin, glasnogovornik specijaliziran za igrane i dokumentarne filmove na stranom jeziku.

Mnogi kritičari umanjuju, međutim, utjecaj Zlatnih globusa.

Globusi su 'dugo smatrani zafrkancijom u Hollywoodu, a prestali su to biti kad je svečanost postala TV emisija s dobrom gledanošću', kaže Howard Suber, profesor filma na UCLA-u.

HFPA je prava utvrda. Svakog novinara koji želi postati član moraju sponzorirati najmanje dva člana, a njegovu kandidaturu može odbaciti veto samo jednog.

Kad ga prime, mora proizvesti šest članaka godišnje kako bi zadržao status kojim dobiva pristup brojnim novinskim konferencijama i ekskluzivnim događanjima.

Sadašnji predsjednik udruge Lorenzo Soria, član od 1989., naglasio je da je ove godine primljeno četvero novih članova, uključujući dvoje koji rade za kineske publikacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:03