AUTORSKI PEČAT

Svijet androida Ridleyja Scotta: Superiorniji su od nas, a krajnji im je cilj zamijeniti ljude

Majka u HBO-ovoj seriji ”Vučji odgoj”
 Capital Pictures/Film Stills/Profimedia
Lik Majke u ‘Vučjem odgoju‘, android koji može roditi, novi je u nizu robota što ih je proslavio kultni redatelj

Štošta smo dosad vidjeli u filmskom i televizijskom opusu Ridleyja Scotta, ali još nikad android nije zatrudnio kao Majka (Amanda Collin) u seriji "Vučji odgoj". "Ona" je još u prvoj epizodi nosila u sebi šest ljudskih embrija kako bi na dalekom planetu Kepler 22b začela ljudsku civilizaciju, međutim, u pitanju nije bila oplodnja, ti su zameci života bili u njoj samo pohranjeni. No potkraj sezone dogodilo se nešto neobično. Majka je počela osjećati bolove u trbuhu i nije joj jasno što se s njom događa. U početku misli da se u njoj stvara tumor, no ubrzo shvati da to nema veze, ona naprosto očekuje vlastito dijete i treba joj jako puno krvi kako bi ono preživjelo. Uzgred, to svakako nije slučajnost, ali kompjutor svemirskog broda Nostromo u prvom filmu "Alien", koji je također režirao Scott, zvao se Majka.

Autorski pečat

Ridley Scott nije scenarist filmova i serija koje radi, ali već desetljećima kontrolira njihovu produkciju pa je na korak do autorskog pečata. Ionako sam bira ono što mu odgovara od tuđih predložaka, pa možemo govoriti i o njegovom svojevrsnom svijetu. Nevjerojatno je kako je fasciniran androidima i umjetnom inteligencijom - zapravo ništa manje od pokojnog Stanleyja Kubricka (HAL 9000 iz "Odiseje u svemiru" i projekt "A.I." koji je poslije potpisao Steven Spielberg) - samo što je imao puno više prilika da tu svoju opsesiju varira.

image
Ridley Scott
Moviestore Collection Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia

Na pitanje novinara je li on vjernik, Scott je odgovorio da je ateist, ali na način koji dozvoljava jako puno tumačenja, na primjer, moguće je da postoji neko vrhovno biće, čiji smo mi eksperiment, spreman da se ukine ukoliko ne donosi očekivane rezultate. Zato uz ljude usporedno figuriraju i androidi: u "Alienu" isprva i ne slutite da je Ash (Ian Holm) umjetnog podrijetla, sigurni ste da je on najnormalniji član ljudske posade, no razotkriva se u odsutnom trenutku, štoviše, ispada da su njemu povjerene korporacijske tajne nedostupne običnim smrtnicima. Iz filma u film ta umjetna bića kod Scotta postaju sve složenija (a i u samom serijalu "Alien", pogotovo u onim izdancima koje nije on napravio), Scott se vratio franšizi u svojevrsnom prednastavku "Prometej" (2012), u kojem je kojem je android drugi glavni lik. Glumi ga Michael Fassbender, zove se David, poprilično je sujetan, pazi na svoj izgled. Dizajniran je tako da se ne razlikuje od ljudi, pa ima sve njihove mane (odatle spomenuta sujeta), međutim, u odlučnom trenutku, čak i raskomadan, pomaže aktualnoj zapovjednici Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) da nastavi svoju misiju. Da li bi on htio postati čovjek? Teško je reći, jer je u mnogo aspekata napredniji od ljudskog roda.

image
Ikonički replikant Roy Batty iz filma "Istrebljivač" kojega glumi Rutger Hauer
Image Capital Pictures/Film S

Scott je zamislio "Prometeja" kao trilogiju koja prethodi prvom "Alienu", pa se njegov nastavak zove "Alien: Savez" i u njemu su androidi još kompliciraniji. Naime, Walter (opet Michael Fassbender) je usavršenija verzija Davida, on tehnički upravlja svemirskim brodom čija je zapovjednica Daniels (Katherine Waterston), a priča dobiva primjese nadnaravnog kad se iznenada pojavljuje i David (Fassbender sada igra dvostruku ulogu), koji se nekako uspio oporaviti od teških povreda iz "Prometeja": ipak je velika prednost androida u tome što ih je lako popraviti u dobro opremljenom laboratoriju. Završnicu preživljava samo jedan od njih, morate sami odgonetnuti koji, ali vam se za to daju nedvojbeni znakovi, no to je na žalost i kraj priče, jer taj skupi blockbuster nije ostvario profit pa se odustalo od snimanja trećeg dijela.

image
U "Alienu" gledatelj isprva i ne sluti da je Ash (Ian Holm) umjetnog podrijetla
20th Century Fox/Entertainment

Lažna sjećanja

O tome nema dvojbi, androidi su najintrigantnije prikazani u Scottovom "Blade Runneru" iz 1982., koji je kasnije imao još nekoliko dorada. Njegov junak je policajac budućnosti (radnja se odigrava u Los Angelesu 2019.), zove se Rick Deckard (Harrison Ford) i posao mu je da uhvati i istrijebi pobunjene androide koje predvodi Roy Batty (Rutger Hauer). Potonji se u svemu pokaže superiornijim Deckardu, glavni razlog njegovoj pobuni je taj što mu je kompanija koja ga je izradila dala suviše kratak životni rok. Još je zapetljanije to što se Deckard zaljubljuje u Rachael (Sean Young), tajnicu šefa korporacije koja ga je naručila da uhvati odmetnute androide. I ona je replikant, samo što je uvjerena da je ljudsko biće, jer su joj ugradili lažna sjećanja. Svojevrsni opit, ona je još više zamutila razliku između ljudskih i umjetnih bića. Scott je - pogotovo u kasnijoj tzv. redateljevoj verziji - dao naslutiti da je i Deckard android. Ukoliko je to točno, da li bi i ona mogla roditi plod njihove ljubavi, osjećaja koji nisu primjereni androidima?

Neosporno je da Ridley Scott tumači androide kao slijepu ulicu ljudskog napretka. Civilizacija je nevjerojatno napredovala, cilj joj je napraviti androide koji će zamijeniti ljude u mnogočemu, a možda i u rađanju djece. U tom trenutku ona će naprosto samu sebe dokinuti.

Top 4

Maria (Metropolis)

- Mehanička žena iz "Metropolisa" Fritza Langa iz 1927., koju je igrala njemačka glumica Brigitte Helm i u ljudskom i u robotskom obliku

Data (Zvjezdane staze)

- Android s pozitronskim mozgom, drugi časnik na Enterpriseu, glumi ga Brent Spiner, a pojavljuje se u "Novoj generaciji"

T-800 (Terminator)

- Android ubojica koji se pojavljuje u više filmova franšize "Terminator", od 1984. do 2019., a glumi ga nezaboravni Arnold Schwarzenegger

Dot Matrix (Spaceballs)

- Dot Matrix lik je iz SF komedije Mela Brooksa, utemeljen na C-3PO-u iz "Ratova zvijezda", koji je glumila Lorene Yarnell

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:25