BEZ CENZURE

SVI PRIČAJU O SJAJNOM FINALU SERIJE 'EUFORIJA': Od samog početka zgroženi roditelji su zbog puno seksa i drogiranja branili djeci gledanje epizoda

 Profimedia, Hollywood Archive
 

U nedjelju navečer prikazana je posljednja, osma epizoda prve sezone kontroverzne HBO-ove serije “Euforija”.

“Godina je 2019. Gole fotke su nova valuta ljubavi”, pričalo se već u prvoj epizodi mnogima šokantne serije čija se radnja isprepleće oko motiva mladosti, ovisnosti, seksa, društvenih mreža, traume, ljubavi i prijateljstva. Serija je, neosporno, postala veliki hit, kako zbog zarazne sirovosti i odsutnosti cenzure tako i zbog medijskog interesa. Serija u kojoj se u jednoj epizodi pokaže 30 penisa, a u drugoj jedva punoljetni tinejdžeri konzumiraju droge i goleme količine alkohola, privukla je pozornost i kritike, pa se tjednima raspravljalo može li takvo što uopće biti “tinejdžerska serija” ili se pak radi, kako su pisali neki kritičari, “o tinejdžerskoj seriji za odrasle”. Nakon prve dvije prikazane epizode, mnogi zgroženi roditelji branili su gledanje serije svojoj djeci, a o svemu se uskoro oglasio i tvorac serije Sam Levinson.

Empatija za ovisnike

“Serija nema namjeru da bude lijek ili rješenje. Moja ultimativna nada je da će ona inspirirati suosjećanje i empatiju s onima koji se bore s ovisnošću”, rekao je u e-mail intervjuu za New York Times.

Interes je svakako privukla i 22-godišnja glumica Zendaya, glavna protagonistica serije u liku Rue, koja je prije ovoga projekta, zanimljivo, bila poznata iz Disneyjevih filmova i serija.

Serija je, složili su se kritičari, na svojem putu prema zadnjoj epizodi postupno smanjivala šokantne scene kako bi se više fokusirala na svoju protagonisticu i njezin unutarnji svijet te manično-depresivne epizode. Rueina romansa s djevojkom Jules (Hunter Schafer) već je proglašena jednom od najbolje prikazanih veza na TV-u posljednjih nekoliko godina. No, kako su publika i kritičari doživjeli posljednju epizodu serije, naslovljenu “And Salt the Earth Behind You”?

“Finale prve sezone pokazao se kao vrhunac serije. Epizoda se vrti oko školskog plesa, a doima se kao sat vremena dugačak muzički spot-triler. Zaokružuje se priča svakog lika, i to na vrlo zadovoljavajući način. Ipak, kao i u svakoj prethodnoj epizodi, serija je najbolja kada je kamera na Rue i Jules”, piše Brady Langmann iz magazina Esquire, dodajući kako epizoda problematizira i načine na koje volimo, pa i povređujemo naše obitelji i prijatelje.

“U finalu serije nećete vidjeti Rue kako se opet vraća teškim drogama. No, vidjet ćete ju kako se posklizne i pada, čak i kada se čini da radi sve ispravno. To najbolje opisuju riječi njezine terapeutkinje u seriji: Loša vremena se događaju i u onim dobrima”, komentira Langmann.

Nova sezona

“Završetak serije, čini se, podupire teoriju fanova, onu u kojoj Zendayin lik umire od predoziranja, zbog čega je sposoban pripovijedati priče svih ostalih likova u seriji, a ne samo svoju”, piše novinar Varietyja u intervjuu s Jen Malone, muzičkom supervizoricom serije, no ona ga brzo demantira.

“Krećemo u drugu sezonu, tako da se ne bih složila”, odgovara mu Malone.

Varietyjev novinar, treba reći, nije usamljen jer se gotovo svi nakon prikazivanja finala serije pitaju je li Rue živa. Riječ je o nekoliko posljednjih minuta serije, u kojima se isprepleću “trippy” kadrovi, koji bi se mogli pripisati Rueinoj smrti.

“Ipak, nakon prve sezone ostaju nam otvorena mnoga pitanja. Je li Maddy doista zlostavljala Nateovu djevojku? Jesu li Rue i Jules prekinuli sada kada je Jules pobjegla bez nje? Zašto se Jules više ne brine zbog svojeg oca koji joj je uvijek bio podrška? Zašto mu nije otkrila svoje planove?” pita se Jen Chaney, novinarka Vulturea.

Za odgovore na njezina pitanja morat ćemo, ipak, pričekati drugu sezonu serije, za koju se već priča da bi mogla biti i zadnja. Kada nam ona stiže, nitko ne zna.

“Još nemamo plan. Ali, budite sigurni, ne želim da mi 30-godišnjaci glume srednjoškolske učenike”, rekao je američkim medijima kreator serije Sam Levinson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:51