‘POD PARIZOM‘

Svi pričaju o Netflixovom filmu o morskom psu koji terorizira Pariz, kritičari zaprepastili sve: ‘Ovo je bolje od Ralja!‘

Pod Parizom

 Entertainment Pictures/alamy/alamy/profimedia/Entertainment Pictures/alamy/alamy/profimedia
Morski pas zaluta u rijeku Seine u potrazi za utočištem nakon što ga iz morskog doma istjera zagađenje

Od kultnih Spielbergovih "Ralja" (1975) do suludog "Sharkanda"(2013) u kojem morski psi padaju s neba, filmovi o ovim morskim predatorima poprilično su zastupljen i popularan žanr, kojem se odnedavno pridružio i novi Netflixov film čija se radnja iznenađujuće ne odvija na plaži uz ocean, već u Parizu.

U Gradu svjetla samo što nije počeo međunarodni triatlon, a u vodama rijeke Seine pliva smrtonosni morski pas. Može li jedna znanstvenica spriječiti masakr prije no što ova mutirana životinja dohvati najbolje svjetske sportaše? Pitanje je to na koji odgovor daje francuski film "Pod Parizom" s dobitnicom nagrade César Bérénice Bejo ("The Artist") u glavnoj ulozi. Projekt redatelja i scenarista Xaviera Gensa ("Lupin", "Gangs of London", "Hit Man") "iznimno je ambiciozna, silno glupava, ali i uistinu zastrašujuća kombinacija akcije, horora i filma katastrofe o gigantskom morskom psu koji zaluta u Pariz", piše The Guardian.

No, je li takav scenarij uopće moguć? Morski pas u slatkovodnoj rijeci? A kako se pak tamo uopće uspio provući? Opasna Lilith, prenosi Variety, u spomenute je vode zalutala tražeći utočište nakon što je svoj morski dom prisiljena napustiti zbog zagađenja. Logika cijele premise poprilično je upitna, no to vam ne mora pokvariti iskustvo gledanja jer priča je, piše The Guardian, "zabavna i dobro izgrađena". Ne nedostaje, kažu, niti za taj žanr uobičajenih brutalnih scena. Riječ je, zaključuje The Guardian, o "ljudskoj priči" koja "nosi pouku u vezi klimatske krize" te "jednom od najboljih filmova s morskim psima ikad".

image

Pod Parizom

Youtube screenshot/Netflix

"Gens je prije svega vizualni pripovjedač, što ovome materijalu stoji k‘o saliveno", piše Variety koji film opisuje kao "pametni blockbuster koji bi najveći užitak donio kada bismo ga gledali na velikom platnu".

"Rijetki su filmovi koji zaslužuju opis "često imitiran, nikad repliciran", kao što je to slučaj s ‘Raljama‘ jer svi se uistinu odlični filmovi s morskim psima, koji su uslijedili, mogu izbrojati jednom rukom kojoj neki prsti i nedostaju. ‘Pod Parizom‘ mogao bi biti najbolji od njih, što nije slabašna pohvala kakvom se možda čini", zaključuje Variety.

image

Pod Parizom

Netflix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 14:16