ANGELA LANSBURY

Svi ju pamte po seriji ‘Ubojstvo, napisala je‘. No slabo je poznata njezina privatna drama: spasila je kćer iz kulta Charlesa Mansona

Angela Lansbury

 Robyn Beck/Afp
Angelini kći Deidre te sin Anthony konzumirali su droge, no majka ih je udaljila od lošeg društva

Dame Angela Lansbury, britanska glumica koja je djelovala još u vrijeme zlatnog doba Hollywooda, umrla je nedavno u 97. godini života, a iza sebe je ostavila bogatu glumačku karijeru.

Iako se ostvarila kroz razne uloge, mnogi od nas najviše je pamte po liku Jessice Fletcher, spisateljice krimića koja zahvaljujući znatiželji, inteligenciji te nepogrešivoj intuiciji rješava slučajeve ubojstava brže od bilo kojeg detektiva u njenoj blizini.

No zvijezda američke kriminalističke serije koja se prikazivala između 1984. i 1996. godine, i u privatnom se životu susrela s potencijalno opasnom situacijom.

Naime, Lansbury je u intervjuu kojeg je svojedobno dala za Daily Mail otkrila da je njena, sada 69-godišnja, kćer Diedre tijekom šezdesetih godina prošloga stoljeća upala u skupinu koju je predvodio Charles Manson, čovjek kojeg danas znamo kao jednog od zloglasnih kriminalaca.

Kako bi zaštitila kćer, Lansbury je, piše Daily Mail, cijelu obitelj preselila iz Los Angelesa u Irsku, zemlju podrijetla svoje majke.

Problemi su počeli, priznala je Lansbury, kada su Diedre i Angelin stariji sin Anthony, počeli konzumirati droge.

"Krenulo je s kanabisom, no onda je prešlo u heroin", komentirala je Lansbury razloge koji su njenu djecu, koja su tada bila u tinejdžerskoj dobi, dovela u te krugove.

"Bolno mi je govoriti o tome, no u jednom se razdoblju Deidre kretala u skupini koju je predvodio Charles Manson", rekla je Lansbury te dodala:

"Ona je bila jedna od grupe mladih koji su ga poznavali te bili fascinirani njime".

Bio je karizmatičan na razne načine, objasnila je Lansbury.

U strahu od nevolja u koje je Diedre mogla upasti, Lansbury je predložila obitelji prekooceansko preseljenje.

"Rekla sam Peteru (suprugu Peteru Shawu): ‘Moramo otići‘, pa smo se spakirali i preselili u kuću u county Corku", pripovijedala je Lansbury, koja je preseljenje u Irsku doživjela kao povratak kući, iako je glumica rodom iz Londona.

"Irska me privlačila jer je tamo rođena moja majka te jer sam znala da moja djeca tamo neće biti izložena negativnim utjecajima", objasnila je Lansbury, koja je tada uzela slobodnu godinu, odstupila od uspješne karijere te se naprosto posvetila ulozi domaćice.

"Nabavila sam kulinarske knjige Elizabeth David te naučila kuhati. Bilo je to divno razdoblje", rekla je.

Promjena okoline, kao što je i pretpostavila, pogodno je djelovala na njenu djecu.

"Anthony je brzo po našem dolasku napustio loše navike. Deidre je trebalo nešto više vremena, no ona se potom vjenčala, a sada živi u Los Angelesu gdje sa suprugom vodi talijanski restoran", komentirala je tada Lansbury koju je, usprkos dobrom razvoju događaja, godinama proganjala misao o tome što se moglo dogoditi njenoj djeci:

" Od toga me hvata jeza. Peter i ja nismo imali pojma što se događa. Nismo imali iskustva s drogama...A kada smo saznali, nismo znali kako im pomoći. Tada nije bilo stručnjaka koji bi mogli dati savjet roditeljima djece iz dobrih obitelji, koja su se drogirala, a ponekad i predozirala. To je bilo poput epidemije", rekla je glumica koja je smatrala da bi jedno ili oboje djece izgubila da ih nije dovela u potpuno drugu okolinu te ih izložila jednostavnijem životu u Irskoj.

"Naposljetku smo našli doktora koji im je propisao metadon, zamjenu za heroin, koji je pomogao sa simptomima apstinencijske krize. Imali smo mnogo, mnogo sreće što smo na vrijeme otkrili što se događa", smatrala je.

Manson je pak 1971. godine osuđen za ubojstvo te urotu s ciljem počinjenja ubojstva sedmero ljudi (ta su ubojstva izvršili njegovi sljedbenici).

Među žrtvama Mansonovih sljedbenika našla se i Sharon Tate, tadašnja trudna supruga redatelja Romana Polanskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:21