FILM TODDA HAYNESA

Svi govore o novom hitu, no sjećate li se filma Barbie iz 1987? Toliko je bio kontroverzan da su ga zabranili

PORTLAND, OREGON - JUNE 22: Todd Haynes attends the 4th Annual Cinema Unbound Awards Benefiting PAM CUT // Center For An Untold Tomorrow at Portland Art Museum on June 22, 2023 in Portland, Oregon. Ali Gradischer,Image: 784910125, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Ali Gradischer/Getty images/Profimedia

 Ali Gradischer/Getty Images/Profimedia/Ali Gradischer/getty Images/profimedia
Film ima neobičan vizualni stil kojime je dio publike oduševljen i dirnut brutalnim detaljima borbe s poremećajem prehrane dok je dio zgrožen

Dok je trenutno u kinima hit film Barbie, neki su se prisjetili još jednog filma s tom poznatom lutkom, koji je toliko kontroverzan da mu je bilo zabranjeno prikazivanje. Radi se o filmu redatelja Todda Haynesa iz 1987. godine, koji je animirao popularnu lutku kako bi pokazao život pjevačice Karen Carpenter ispretpleten njenom teškom borbom s anoreksijom i bulimijom.

Haynes, koji je kasnije režirao suvremene klasike poput ‘Carol‘, ‘Safe‘ i ‘Daleko od raja‘, u eksperimentalnom kratkom filmu "Superstar: The Karen Carpenter Story" prati uspon i tragični pad pjevačice koristeći smanjene lutke u stilu Barbike kako bi ilustrirao njezino sve lošije stanje koje je dovelo do njene prerane smrti 1983. godine.

Karen Carpenter i njezin brat Richard bili su članovi slavnog muzičkog dua The Carpenters, koji je dominirao muzičkom scenom tijekom 1970-ih godina.

Njihova glazba je bila prepoznatljiva po Kareninom toplom vokalu i melodičnim pop pesmama, a mnogi još pamte njihove hitove Close to You, We‘ve Only Just Begun, Rainy Days and Mondays…

Film ima neobičan vizualni stil kojime je dio publike oduševljen i dirnut brutalnim detaljima borbe s poremećajem prehrane dok je dio zgrožen.

Za film su korišteni drveni i kartonski rekviziti kako bi se stvorio animirani izgled, a priča je ispričana kroz nijeme scene sa minimalnim dijalogom. Pjesme dua The Carpenters su muzička podloga za film, dodajući emotivnu dubinu priči.

image

Karen Carpenter, Richard Carpenter, (The Carpenters) circa 1975

The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia/The Hollywood Archive/hollywood Archive/profimedia

Karenina obitelj nije bila nimalo oduševljena njime, posebno ih je zasmetalo naglašavanje nedostatka majčine ljubavi prema njoj, ali i detalji o anoreksiji i mentalnim problemima pjevačice. To je dovelo do pravne borbe oko autorskih prava i ograničenog prikazivanja filma u javnosti. Zbog ovih problema, film se mogao naći samo na neslužbenim stranicama, ali je od prošle godine dostupan na YouTube-u.

Karenini poremećajima prehrane započeli još u tinejdžersko doba, ali nitko od njezinih bližnjih o njima nije znao. Nakon prodaje 100 milijuna ploča i 17 hit pjesama, njezino mentalno stanje se samo pogoršavalo.

Anoreksija se krajem ‘70-ih smatrala tabu temom, jer se nitko zapravo nije otvoreno borio s njom. Njezini prijatelji su pokušavali upozoriti Karenine roditelje da ju odvedu stručnjaku za mentalno zdravlje, ali su oni to odbili i rekli da su psihijatri za ‘lude ljude‘, a njihova kćer to nije.

I sama Karen je skrivala svoje probleme, a u svojim najgorim fazama znala je popiti do 80 tableta laksativa u danu. Uz to je bila i na nepropisanim lijekovima za štitnjaču kako bi ubrzala metabolizam. Umrla je u veljači 1983. u 32. godina od zastoja srca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:59