POLIMAC PREPORUČUJE

Surov i vizualno impresivan, ‘Sjevernjak‘ priča o mržnji kao destruktivnoj sili koja uništava živote

Alexander Skarsgård kao Amleth u filmu ”Sjevernjak” Roberta Eggersa

 Aidan Monaghan/Focus Features
Film Roberta Eggersa temelji se na legendi o Amlethu, figuri koja je Williamu Shakespeareu poslužila kao inspiracija za "Hamleta"

Američki redatelj u usponu Robert Eggers ("Vještica", "Svjetionik") u "Sjevernjaku", svom trećem, do sada najskupljem filmu, donosi priču koja na prvi pogled djeluje prilično poznato.

Mladi princ svjedoči ubojstvu svoga oca te krene u osvetnički pohod kako bi povratio sve što mu je time oduzeto - kraljevstvo, obitelj i odrastanje. No, za razliku od skandinavske legende o Amlethu i "Hamleta" Williama Shakespearea kojeg je ta legenda inspirirala, Eggers i njegov suradnik na scenariju Sigurjón Birgir Sigurðsson, poznatiji kao Sjón, u tu su poznatu priču ubacili twist koji je bitno mijenja i čini vrlo zanimljivom.

Glavne uloge u filmu igraju Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Ethan Hawke, Anya Taylor-Joy i Claes Bang, a u epizodnim se ulogama pojavljuju Willem Dafoe i islandska glazbenica Björk.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o usponu Eggersa te osveti i mržnji kao destruktivnim silama od kojih čovjek nikako da pobjegne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:21