ČOVJEK ISPRED VREMENA

ŠTREBER S HARVARDA SVE ZNA 'Uz pomoć matematičkog modela otkrio sam tko će osvojiti Oscare'

 Flickr

Student s Harvarda i stručnjak za statistiku, Ben Zauzmer, koji uz pomoć matematičkog modela predviđa tko će od nominiranih za Oscara odnijeti pobjedu iznio je svoju prognozu za ovogodišnju dodjelu nagrada. Zauzmer je prošle godine u tome bio 75% uspješan, a 2012. pogodio je pobjednike u osam kategorija.

Zauzmer analizira recenzije s Rotten Tomatoesa te pobjednike Zlatnog globusa, SAG i BAFTA nagrada koje ubacuje u svoju formulu kako bi odredio one koji imaju najviše šanse.

Za The Boston Globe je kazao kako vjeruje da će ove godine Oscara za najbolji film odnijeti 'Birdman', da će Eddie Redmayne dobiti nagradu za najboljeg glumca u 'Teoriji svega', a Julianne Moore nagradu za najbolju glumicu u filmu 'Still Alice'.

Zapravo, u njezinu pobjedu je i najsigurniji - predviđa da ima 84.4% šanse da uzme kipić, što joj dosad, unatoč tome što je pet puta bila nominirana, nije uspjelo.

Eddie Redmayne ima 77.1 posto šanse za pobjedu, dok njegov suparnik Michael Keaton u Birdmanu ima samo 13.8 posto šanse.

Birdman ima 39.9 posto šanse da odnese pobjedu za najbolji film, a Boyhood ga slijedi sa 21.8 posto.

Zauzmer tvrdi kako ostali, The Grand Budapest Hotel, The Imitation Game, American Sniper, Whiplash, The Theory of Everything and Selma, gotovo nemaju šanse.

Također, nagradu za najboljeg redatelja prema Zauzmeru osvojit će sa 55.6 posto Alejandro Gonzalez Iñárritu koji je režirao Birdmana.

Ipak, kritičari za razliku od Zauzmer u toj kategoriji favoriziraju Richarda Linklatera koji je režirao film Boyhood.

Za najboljeg sporednog glumca bit će, 84.7 posto, proglašen J.K Simmons za ulogu u filmu Whiplash. Najbolja sporedna glumica, sa 82.2 posto šanse, bit će Patricia Arquette iz Boyhooda.

Nagradu za najoriginalniji scenarij pokupit će Birdman (44.3 posto), dok će The Imitation Game osvojiti Oscara za najbolji adaptirani scenarij (66.3 posto).

Najbolji animirani film 2015. bit će 'How To Train Your Dragon 2' (45.6 posto), nagradu za najbolje vizualne efekte odnijet će Interstellar (50.5 posto), a Oscara za najbolju fotografiju odnijet će Birdman (38.6 posto).

Zauzmer očekuje da će dokumentarac o Edwardu Snowdenu Citizenfour također dobiti Oscara (42.4 posto), dok će The Grand Budapest Hotel biti nagrađen za najbolju scenografiju, kostimografiju i šminku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 03:33