VODIČ

Streaming preporuka: Počinje druga sezona serije ‘Njegova mračna građa‘

Serija 'Njegova mračna građa'
 HBO
U drugoj sezoni mlada Lyla otkriva portal i prvi put sama prelazi u paralelnu stvarnost

Trilogija "Njegova mračna građa" britanskog pisca Phillipa Pullmana nikad nije stekla masovnu popularnost poput J. K. Rowling i "Harryja Pottera". Ipak, u krugu književnih znalaca Pullmanov je ciklus romana izborio prešutno uvažavanje kakvo ima malo koje suvremeno djelo dječje ili omladinske književnosti. J. K. Rowling i Harry Potter brzo su dobili audiovizualnu adaptaciju, a te su adaptacije bile enormni hit.

S Pullmanom su stvari išle izokola i teže. Prvi holivudski pokušaj adaptacije iz 1995. izvrgnuo se u kreativni i poslovni krah. Pullmanov je roman stoga četvrt stoljeća bio na ugaru, da bi ga se 2019. latio BBC i proizveo seriju-adaptaciju scenarista Jacka Thornea.

Prva sezona serije podudarala se s prvom knjigom Pullmanova ciklusa. Pred nama je sada i druga sezona serije, koja se poklapa s drugom knjigom serijala, a u Hrvatskoj je dostupna u ponudi HBO-a od utorka. "His Dark Materials" zbiva se u paralelnom svijetu koji je tehnološki na razini 19. stoljeća, glavno su prijevozno sredstvo baloni, a na vlasti je teokracija kojom dominira moćni vjerski Magisterij. Svi ljudi imaju životinjskog parnjaka koji ih prati - daimona.

Junakinja ciklusa je Lyra Belacqua (Dafne Keen), djevojčica koja ima rijetku sposobnost: umije čitati istinu iz uređaja nalik kompasu koji se zove alethiometer. U prvoj sezoni Lyla je raskrinkala urotu i iz uzništva oslobodila uzapćenu djecu marginalizirane kaste Gipćana.

U drugoj sezoni mlada Lyla otkriva portal i prvi put sama prelazi u paralelnu stvarnost, u suvremenu Englesku. No, kroz isti portal prolazi i njena majka vještica Marisa (Ruth Wilson). Prva sezona serije dobila je mlake kritike. A na osnovu prvih pet pogledanih epizoda rekao bih da je druga sezona bolja.

Flamenco Festival povodom Svjetskog dana flamenca

U povodu desete obljetnice UNESCO-ova proglašenja flamenca nematerijalnom svjetskom baštinom, večeras u KD Vatroslava Lisinskog održat će se Svjetski dan flamenca, u kojemu će online sudjelovati renomirani svjetski i domaći umjetnici flamenca. Svjetski dan flamenca jednodnevni je program 8. Flamenco Festivala Zagreb, a okupit će umjetnike iz Španjolske, Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. U dosad neviđenom izdanju, slovenski plesač Mitja Obed svojim će nastupom dati hommage velikim plesačima i pjevačima flamenca s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Na festival se vraća proslavljena umjetnica Maria Keck, poznata po svom plesnom izričaju zahvaljujući kojem je dosad nastupila na brojnim svjetskim pozornicama. Kao debitant ove će se godine nastupiti riječki gitarist Teo Mandžuka, ujedno najmlađi hrvatski flamenco gitarist.


Predstava Marine Pejnović "Po domaću!" gostuje u Trešnji

Kazalište Trešnja u programa "Kazalište u vašem kvartu" predstavlja niz predstava i gostovanja. Večeras je na rasporedu gostujuća predstava "Po domaću!". Predstava je nastala prema motivima pripovijetki "Obiteljska večera" i "Nenadana smrt dobrog čovjeka" Antuna Šoljana. Režiju potpisuje Marina Pejnović, a glume K. Strahinić, P. Vukasović i S. Mumelaš.


U Puli danas počinje besplatna škola animiranog filma

Udruga Pulska filmska tvornica danas počinje s desetom Školom animiranog filma, koju vode Marko Zdravković Kunac i Deborah Trusgnach. Polaznici školu počinju izradom prvih izuma - thaumatropa i fenakistoskopa putem kojih će usvojiti osnovne zakone i preduvjete animacije kao što su tromost oka, sličnost pozicioniranja crteža na sličicama te brzina pokreta.


Zagorsko-američki blues Tomislava Golubana & gostiju

Večeras se svi ljubitelji dobre blues svirke mogu pridružiti sessionu u sklopu Blues Utorocka u Hard Placeu gdje nastupaju Tomislav Goluban & gosti. Tomislav Goluban na zanimljiv način spaja blues s hrvatskom tradicionalnom glazbom, a strast prema onome što radi te smisao za humor i privlačan nastup njegovi su aduti koji vas neće ostaviti ravnodušnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 18:54