NAJIŠČEKIVANIJI PROJEKTI

Stižu dokumentarci o prijevarama s kriptovalutama, istraživačici seksualnosti i priče o zvijezdama. Što je s onim o Rihanni, ne zna se

Rihanna

 Laurent Salmon/Kcs Presse/Profimedia/Laurent Salmon/kcs Presse/profimedia
Ugledni britanski Guardian izdvojio je je 10 filmova u 2023. od kojih se najviše očekuje, a neki od naslova bit će uskoro premijerno prikazani na Sundanceu

Što nas čeka u 2023. od velikih dokumentarnih naslova? Kako donosi ugledni britanski Guardian, kalendar dokumentarnih filmova još je uvijek u naznakama, no ono što je poznato da bi pred publiku trebali stići projekti o zvijezdama Michaelu J Foxu, Little Richardu, Pameli Anderson i drugima), preispitivanjima o umjetniku Namu June Paiku i istraživačici seksualnosti Shere Hite, kao i priče o velikim prijevarama (više filmova o kolapsu kripto razmjene FTX.)

Hoće li napokon biti završen i film o Rihanni, nije poznato, no u mjesecima koje slijede situacija što se tiče novih velikih dokumentarnih sadržaja dodatno će se kristalizirati. Guardian je izdvojio 10 najiščekivanijih dokumentarnih filmova 2023.

1. "Little Richard: I Am Everything"

Nakon niza hvaljenih filmova o crnim pionirima američke glazbe, slijedi i ona o pretku R&B-a Little Richardu. Bit će premijerno prikazan na Sundanceu, a prema najavama trebao bi okupiti njegove voljene, vršnjake, povjesničare i glazbenike s vrha top lista kako bi "arhitektu rock and rolla" pružili "kraljevski tretman kakav zaslužuje". Također kako je istaknula redateljica Lisa Cortés, film bi trebao istražiti i crnačko queer porijeklo američkog popa.

image

Little Richard

Photoshot/retna/Avalon/Profimedia/Photoshot/retna/avalon/profimedia

2. "SBF i kraj Silicijske doline"

Uspon i pad kripto mjenjačnice FTX, navodno prijevare u iznosu od milijardi dolara i Bankman-Fried, kolokvijalno poznat kao SBF, tema je koju su obradili u suradnji novinarska kuća Vice Media i The Information, koju je osnovala novinarka Jessica Lessin. Dokumentarac bi trebao stići u drugom tromjesečju 2023., a obećava da će kritizirati FTX-ovo neiskusno vodstvo, ulogu VC-a i SBF-ovu opsjednutost "učinkovitim altruizmom". Kako je rekla Lessin - ova priča označava kraj jedne ere u Silicijskoj dolini.

3. Drugi SBF/FTX dokumentarac

Budući da nikad ne može postojati samo jedan film kada su ovakvi projekti u pitanju, jer američka publika voli priče o prijevari, spektakularni kolaps FTX-a dobiva tretman i na festivalu Fyre. Ovaj potpisuje redatelj David Darg koji se hvali "neviđenim pristupom ključnim igračima u FTX-u i zajednici kriptovaluta" u matičnoj bazi SBF-a. Ekipa filma istražila je korporativnu dramu koja je preokrenula tržišta, potaknula vladine istrage i izazvala udarne valove u industriji koja se još uvijek bori da stekne vjerodostojnost mainstreama.

4. "Pamela, ljubavna priča"

Godinu dana nakon Hulu serije "Pam & Tommy", Pamela Anderson ispričat će svoju stranu priče u Netflixovom dokumentarcu. Film redatelja Ryana Whitea već je bio u tijeku prije nego što je Anderson saznala za Huluinu seriju o krađi njezina intimnog videa koji je snimila sa svojim tadašnjim suprugom, Tommyjem Leejem, a koji je prodan bez njezina dopuštenja u iznosu od 75 milijuna dolara. White je film opisao kao manje insceniran u odnosu kako se inače rade slavnim osobama. "Od samog početka je rekla: ‘Možete me pitati bilo što. Pričat ću o svemu.", kazao je White.

5. "Bad Press"

"Bad Press" fokusira se na Angel Ellis, novinarki Mvskoke Medije iz Omulgeeja u Oklahomi, koja se bori za transparentnost i pristup informacijama za američko domorodačko pleme Muscogee. Sundance je pohvalio film kao "nijansiranu, osnažujuću priču o modernoj domorodačkoj zajednici".

6. Dokumentarni film o Rihanni još uvijek bez naslova

Riječ je o četiri godine iščekivanom dokumentarcu u režiji Petera Berga, redatelja "Battleshipa". Prvobitno je prodan Amazonu 2019. za nevjerojatnih 25 milijuna dolara, s početnim planiranim datumom prikazivanja 2020. Pandemija je to prebacila na ljeto 2021., a onda se nastavio prolongirati. Berg je navodno snimio 1200 sati materijala s barbadoškom superzvijezdom, a to je bilo prije njezine modno definirane trudnoće i rođenja prvog djeteta prošlog svibnja. Berg je ovog tjedna rekao da je film "gotov i prodan" i da samo čeka njezino odobrenje, iako je dodao: "Možda će to biti desetogodišnji projekt."

image

Thomas Wilsch i Shere Hite

Horst Galuschka/Imago Stock&people/Profimedia/Horst Galuschka/imago Stock&people/profimedia

7. "The Disappearance of Shere Hite"

Godine 1976., istraživačica seksa Shere Hite izbacila je veliku studiju: prema intervjuima s više od 3500 žena, oko 70 posto njih nije doživjelo orgazam s muškim partnerima, ali su ga lako mogle doći same. Njezina otkrića danas su općenito prihvaćena, ali su u to vrijeme izazvala oluju. "Nestanak Shere Hite", NBC Newsa i redateljice Nicole Newnham, temelji se na uglavnom neemitiranim snimkama intervjua s Hite i nastoji rasvijetliti život i otkrića istraživačice, koja je danas već pomalo zaboravljena

8. "Nam June Paik: Moon is the Oldest TV"

Redateljica Amanda Kim istražuje život jednog od najutjecajnijih umjetnika 20. stoljeća: Nama Junea Paika, oca video umjetnosti i začetnika izraza "elektronička super autocesta" za opisivanje budućnosti telekomunikacija. Kimin film, u kojem glumac Steven Yeun čita Paikove riječi, najavljuje se, pokazuje razigranost i kreativnost futurističkog umjetnika, portret kreatora koji je bio "vjerojatno najmoderniji umjetnik svih vremena".

9. BTS za Disney+

Američki medijski gigant nedavno je najavio ne jedan nego dva projekta s najvećim bendom na svijetu - BTS-om za svoju uslugu streaminga. Prvi, serija pod nazivom "BTS Monuments: Beyond the Star", uključuje četiri koncertna filma kako bi ponudila navodno nevjerojatan pristup životima sedam članova benda. Drugi, samostalni film o članu J-Hopeu, usredotočit će se na pripremu za njegov solo debi u srpnju 2022.

image

Michael J. Fox

Ifa Film/United Archives/Profimedia/Ifa Film/united Archives/profimedia

10. "Still: A Michael J Fox Movie"

Jedan od nekoliko naslova na Sundanceu fokusiranih na živote slavnih osoba, uključujući Brooke Shields, Judy Blume i Willieja Nelsona - "Still: A Michael J Fox Movie", prati uspon kanadskog klinca do holivudske zvijezde iz 80-ih i dijagnozu Parkinsonove bolesti u 29. godini. Film redatelja Davida Guggenheima navodno će sadržavati dokumentarne i arhivske elemente kao i pristup Foxu i njegovoj obitelji. Apple Original Films već je otkupio prava na projekt, koji će vjerojatno emitirati kasnije tijekom godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:09