JOHNNY PROTIV AMBER

Stigao je novi dokumentarac o Deppu i Amber Heard, ali slobodno ga preskočite: ‘Nema tu ništa novoga...‘

Amber Heard, Okružni sud Fairfax, 2022.

 Cnp/Ddp Usa/Profimedia/Cnp/ddp Usa/profimedia
‘Sve skupa djeluje pomalo mlako i nikako se ne može usporediti s uzbuđenjem globalne publike tijekom stvarnog suđenja‘

Dvodijelni dokumentarac "Johnny protiv Amber: Američko suđenje", koji je hrvatskoj publici sada dostupan na streaming platformi HBO Max, još je jedan u nizu dokumentaraca koji istražuju razvikani sukob bivših holivudskih supružnika Johnnyja Deppa i Amber Heard.

- Dokumentarac doslovce prati formu "on kaže, ona kaže" (eng. he said, she said), piše The Independent o dvije epizode posvećene medijski izrazito popraćenom suđenju kontroverznog bivšeg para.

Prvi dio daje uvid u strategiju Deppova pravna tima te pripovijeda njegovu stranu priče, dok drugi dio događaje portretira iz perspektive Amber Heard (njen pravni tim je odbio sudjelovati u dokumentarcu).

image

Benjamin Chew i Camille Vasquez, Deppovi odvjetnici

Sipa Usa/Ddp Usa/Profimedia/Sipa Usa/ddp Usa/profimedia

Sadržaj dokumentarca, smatra The Independent, nikoga tko je suđenje iole pratio neće iznenaditi. Niti pristup događanjima iza scene ne otkriva ništa nova, kažu. Druga epizoda daje više prostora medijskoj hajki oko suđenja uslijed tužbe za klevetu temeljem Amberinog članka objavljenog 2018. godine u Washington Postu, u kojem se glumica naziva ‘javnom figurom koja predstavlja obiteljsko nasilje‘. Iako Heard Deppa nije imenovala kao zlostavljača, mediji su tijekom njihova razvoda izvještavali o navodnom zlostavljanju.

Navedeni dokumentarac djelo je istog produkcijskog tima koji se i prethodno bavio Johnnyjem i Amber, piše The Independent. Taj je film, navode, pokrio tužbu Johnnyja Deppa protiv novina The Sun, kojom je rezultirao naslov u kojem novine Deppa prozivaju za ‘mlaćenje žene‘ (presuda glumcu nije išla u korist).

Sve skupa djeluje pomalo mlako i nikako se ne može usporediti s uzbuđenjem globalne publike tijekom stvarnog suđenja. Najzanimljiviji je kontekst jer i u dokumentarcu je vidljivo koliko je Deppov pravni tim bolje pripremljen, organiziran i posvećen, a fascinantno je koliko iz svake rečenice izvire da gorljivo brane svog klijenta.

Nakon prve epizode Depp tako ispada žrtva koji je još od djetinstva zlostavljan od žena, prvo od majke, a onda i supruge, a drogu jadan uzima isključivo jer je ‘nježna i premotivna duša‘ koja se ne snalazi u grubom i zlom svijetu.

Tek u drugoj epizodi i to samo na mahove izvire dodatna istina- čitaju se odurne i bizarno nasilne Deppove poruke (‘silovat ću njeno spaljeno tijelo‘) i pokazuju posljedice njegovih fizičkih napada na Heardovu.

image

Johnny Depp, Okružni sud Fairfax, 2022.

Cliff Owen - Cnp/Dpa/Profimedia/Cliff Owen - Cnp/dpa/profimedia

Nema tu neke nove istine osim one jedne jedine, već poznate- nitko ne zna što se doista događalo u njihovim životima, jednom kad su se zatvorila vrata, a na kraju su pobjedili oni koji su se uvjerljivije prodali publici.

Tim veća šteta što Amberin pravni tim nije htio sudjelovati u dokumentarcu i još jednom ponuditi svoju priču. Ovo ionako nikad nije bila bitka činjenica i argumenata već dojma. A tu je Depp ionako pravi maher.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:08