ZAGREBDOX

Srijeda na ZagrebDoxu u znaku Ane Magaš

 Orlanda Obad/CROPIX
Sutra je na programu slovački ‘Osadne’ Marka Škopa, jednog od rijetkih autora koji je uspio napraviti humorni film o EU

ZAGREB - Na sutrašnjem programu ZagrebDoxa dominira film koji je privukao veliku pažnju javnosti i prije prvog prikazivanja. Riječ je o filmu ‘Znak na Kajinu’ Ljiljane Šišmanović i Tihane Hopse o povratku Ane Magaš u svakodnevni život nakon zatvorske kazne na koju je osuđena zbog ubojstva supruga. Program glazbenih dokumentaraca donosi dva zanimlijva filma: “Teheranski rap” o zabranjenoj hiphop kulturi u Iranu i “Stvarni svijet Petera Gabriela”, društvu u kojemu Nijemci Dieter Zeppenfeld i Georg Maas otkrivaju transformaciju slavnog glazbenika u globalnog političkog aktivista.

U četvrtak, na programu ZagrebDoxa je “Osadne”, mekohumorni slovački dokumentarac o rusinskom mjestašcu koje se nalazi na krajnjem istoku Slovačke i Europske unije. Film Marka Škopa (1974.) izabran je za otvaranje festivala, a na rasporedu je u programu Happy Doxa.

“Osadne” je priča o Europskoj uniji, napola bajka, napola komedija; film o tome kako narodi s njenog ruba doživljavaju Bruxelles, i kako briselska birokracija doživljava daleke rubove svog carstva.

Načelnik sela, i njegov pandan, pravoslavni svećenik, na poziv njihovog briselskog poslanika krenut će u središte Europske unije s idejom da metropoli predlože svoje planove za gradnju duhovnog centra i gradnju nekakvog turističko-mauzolejskog Nekropolisa.

Iz Bruxellesa će se vratiti opčarani količinom stakla i čelika koji su tamo zatekli, brojem činovnika koji mile središtem Europske unije, i neobičnim pivom od trešanja - a iza svega će u selu ostati samo jedna bizarna “informativna tabla” u obliku medvjeda, simbola Rusina...

Uz “Osadne” na programu ZagrebDoxa sutra je i “Videokracija” Erika Gandinija (međunarodna konkurencija), dokumentarac o Berlusconijevoj televizijskom carstvu i “šljaštrećem postfašizmu” suvremene Italije, a u programu Stanje stvari može se vidjeti ljuti dokumentarac iz domene radničkih prava, “Slučaj Coca-Cole” Carmen Garcie i Germana Gutierreza.

Ipak, poslastica možda dolazi tek na kraju dana, s kasnovečernjom projekcijom “Krvavih ponedjeljaka i pita od jabuke” u programu Kontrovernih Doxa. Nagrađivani nizozemski dokumentarac (Utrecht, Dokufest, Monterrey) Coco Schrijber priča je o ulozi dosade u ljudskom životu. S Johnom Malkovichem kao naratorom film prati “32-godišnjeg brokera s Wall Streeta koji svake godine zaradi milijune, pustinjskog nomada koji po cijele dane ne radi ništa, posljednje žive špijunke iz Drugog svjetskog rata, slikara koji već 42 godine slika vrijeme, te srednjoškolke koja je sa 16 godina ubila dvoje i ranila 11-ero ljudi i izjavila da je to učinila “zato što ne voli ponedjeljak”...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:51