Film festival

Srijeda na Subversiveu: Projekcije filmova i masterclass dokumentaristice Ruth Beckermann

Ruth Beckermann

Program počinje u 17:30 sati u kinu Tuškanac uz film "Brodska straža", koji se bavi plaćenicima koji se bore protiv pirata

Srijeda na Subversive Film Festivalu započinje u 17:30 sati u kinu Tuškanac uz film "Brodska straža" Gregorisa Rentisa o privatnim plaćenicima koji su postavljeni na brodove uz somalijsku obalu da bi odagnali prijetnju suvremenih pirata koji nikako da se pojave. U pitanju je dokumentarac s elementima slapstick komedije koji originalno i tragikomično pristupa snimljenim situacijama u kojima se zrcale toksični maskulinitet i apsurdnost rata.

U 19 sati u kinu Tuškanac uz film "Kraj" Alekseja Lapina putujemo u selo Jutanka na rusko-ukrajinskoj granici. Sanjiva atmosfera sela i ležerni protok vremena tijekom posljednjih dana ljeta djeluje nestvarno s obzirom na današnje ratno stanje s onu stranu granice i poprima sablasne konotacije. Film je to s naglaskom na proces, koji se konstantno pred nama rađa i meandrira u nepredviđene rukavce i zakutke.

U 21.15 sati filmski dan u kinu Tuškanac zaključujemo uz filmski esej "Svjetla posvuda" baltimorskog filmaša Thea Anthonyja koji istražuje zajedničku povijest kamera, oružja, policije i pravosudnog sustava. Pobjednik Sundancea preispituje infiltraciju tehnologija nadzora u našu svakodnevicu i sondira predrasude koje su inherentne ljudskoj percepciji ali i percepciji objektiva.

U Dokukinu KIC u 17 sati cijenjena austrijska dokumentaristica Ruth Beckermann održat će masterclass predavanje "Režirati sjećanja: politički krajolici u dokumentarnom filmu" te približiti svoje pronicljivo i poetično filmsko stvaralaštvo i viđenje društvene stvarnosti koje omogućuje dubinsku refleksiju na aktualna društveno-politička zbivanja te naš kontradiktorni odnos s prošlošću. Ruth Beckermann u Zagreb dolazi povodom hrvatske premijere njezina filma "Mutzenbacher" u sklopu subverzivne dokumentarne konkurencije. Moderator je Nebojša Slijepčević, ulaz besplatan, a partneri su Restart i Austrijski kulturni forum.

Različite društvene borbe, kolektivno sjećanje na nacizam i Holokaust, analiza izgradnje kolektivnog identiteta u Europi i na Bliskom istoku, film ceste i autobiografski esej, te poroznost granica između stvarnosti i fikcije konstanta su većine njezinih filmova u kojima odbija doslovno ilustrirati određenu temu već avanturistički eksperimentira s filmskom formom, a sve su to ujedno i teme o kojima će biti govora na njezinom masterclassu.

U 20 sati u Dokukinu KIC vrijeme je za DC hardcore punk i Dischord Records – dokumentarac "Punk the Capital" istražuje inspirativnu priču o tome kako je ova jedinstvena punk supkultura nastala na neočekivanom mjestu u savršenom trenutku. Film duboko zaranja u pokret koji je u potpunosti redefinirao punk žanr i stvorio dugotrajni model za opstanak DIY kulture i politički angažirane muzike. Nakon projekcije slijedi razgovor u kojem sudjeluju redatelj James June Schneider, legendarni bubnjar Minor Threata Jeff Nelson i basist Hoovera i June of 44 Fred Erskine. Moderator je Zoran Stajčić, glazbeni kritičar i glavni urednik popkulturnog magazina Ravno do dna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 16:27