POLIMAC PREPORUČUJE

Spider-man: Putovanje kroz Spider-svijet apsolutno je briljantan film i osvježenje koje je Hollywoodu potrebno

Shameik Moore kao Miles Morales u filmu ”Spider-man: Putovanje kroz Spider-svijet”

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Što se glumaca tiče, naprosto se ne zna koji je bolji. Shameik Moore koji igra Milesa Moralesa ostvario je jednu ozbiljnu i nijansiranu karakternu ulogu

Crtić “Spider-Man: Novi svijet” pojavio se prije pet godina i predstavljao prekretnicu u franšizi o Čovjeku-Pauku. U to doba već smo se navikli da je Tom Holland vrlo dobra zamjena Tobeyju Maguireu i Andrewu Garfieldu, on je kasnije nastupio i u čitavoj trilogiji i igrao sporedne uloge u nekoliko Marvelovih blockbustera, a sada priprema i četvrto izdanje Spider-Mana. No, crtić je posebna stvar. Koncipirali su ga Phil Lord i Christopher Miller, proslavili su se crtićem “Lego film” i komedijama “21 Jump Street” i “22 Jump Street” s Channingom Tatumom i Jonahom Hillom, no izbio je nemali skandal kad su im oduzeli režiju filma “Solo: Priča iz Ratova zvijezda” s Aldenom Ehrenreichom i dali je veteranu Ronu Howardu. A kad je taj podbacio u kinima, za sve su okrivili ziheraške producente (zapravo, problem je bio u krivo odabranom terminu, umjesto da su čekali Božić, gurnuli su ga više od pola godine ranije, u svibanj).

Lord i Miller u međuvremenu su se bacili na animiranog Spider-Mana, oni su samo napisali scenarij i sudjelovali u produkciji, no već i prije premijere usmena predaja u kompaniji Sony bila je tako dobra da su odmah naručili nastavak. Kako i ne bi kad je njihov Spider-Man bio politički korektan spoj Afroamerikanca i Portorikanca, zvao se Miles Morales, a živio je u Brooklynu, zapuštenom predgrađu New Yorka poznatom po legendarnim kriminalcima. I Milesa je ubo genetski modificirani pauk i dao mu sposobnosti da skače između zgrada i raspreda mreže kako mu se prohtije, no u početku to baš nije bilo jednostavno. Mladić je sve radio krivo, ali, srećom, živio je u spletu različitih svjetova u kojem je bilo još pet Spider-Mana, među njima i Spider-Noir s glasom Nicolasa Cagea. Film je primljen odlično, a naposljetku je dobio i Oscara za najbolji cjelovečernji crtić.

Lord i Miller odmah su se bacili na pripremu nastavka, međutim kada su razgranali priču, shvatili su da im neće biti dovoljan jedan, nego dva filma. “Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet” je završen i premijera mu je narednog vikenda, a u 2024. očekuje nas “Spider-Man: Izvan Spider-svijeta”. To je ujedno i jedan od najkompliciranijih crtića ikad napravljenih, na njemu je radilo oko tisuću animatora i svakojakih drugih specijalista, a u filmu ima oko 240 likova. Već je “Spider-Man: Novi svijet” bio tako kompliciran da ste ga morali pogledati bar dva puta, a za ovaj vam neće biti dovoljna ni tri-četiri gledanja. Srećom, osnovna fabula i nije tako komplicirana, lako ćete je svladati, no želite li ovladati svim detaljima, morat ćete pogledati film nekoliko puta.

Radnja se odigrava godinu dana nakon zbivanja u “Novom svijetu”. Vidjeli smo već u prošlom filmu da je Miles Morales ovladao svim vještinama, no sada mu se ponovno javlja njegova dragana Gwen Stacy s molbom da joj se pridruži u borbi protiv naizgled svemogućeg Spota. On na sebi ima bezbroj portala koji vode u svjetove sa Spider-Manima, a cilj mu je uništiti svakoga od njih. Miles i Gwen kreću u akciju, koja je puno teža nego što su mogli i zamisliti.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje", kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac govori o radikalnom vizualnom jeziku "Putovanja kroz Spider-svijet" i izvrsnim glumcima koji utjelovljuju ove poznate likove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 10:44