BORBA ZA MLADOST

Šokantni triler koji nije za osjetljive gledatelje najbolje je ocijenjeni film u karijeri Demi Moore. U kina pohrlili i u Hrvatskoj...

Demi Moore

 /Courtesy Everett Collection
Demi Moore glumi zvijezdu kojoj je 50 i nešto godina (u stvarnom joj je životu 60) i sve je spremna učiniti za mladalački izgled

Novi horor "Supstanca" s Demi Moore u glavnoj ulozi koji je u ovom trenutku prema ocjenama na popularnim stranicama Rotten Tomatoes te IMDb.com najbolje ocijenjeni film u njezinoj kompletnoj karijeri. Točnije, na Rotten Tomatoes stranici film je do danas dobio 90% pozitivnih ocjena kritike, a na stranici IMDb.com film ima prosječnu ocjenu 8,0/10. Nije niti čudo, jer se radi o ulozi za koju se kritičari uglavnom slažu da je najkvalitetnija koju je Demi Moore ikada pokazala na velikom platnu. Pored same glume ne samo Moore već i "senzacionalne" Margaret Qualley, kritičari učestalo ističu kvalitetu scenarija u vidu društvenog komentara te fantastičan rad odjela šminke premda mnogi naglašavaju da se radi o poprilično šokantnom tjelesnom hororu zbog iznimno eksplicitnih scena prikaza intervencija na ljudsko tijelo koje definitivno nisu za osjetljivije gledatelje.

Demi Moore glumi još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, a tijekom svoje karijere imala je velike hitove, ali i još veće promašaje. Do Supstance njezini najveći uspjesi svakako su bili filmovi "Duh" te "Malo dobrih ljudi" (oba filma bila su nominirana za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma godine), a u novije vrijeme Moore je nastupila u hvaljenim naslovima ""Nepodnošljiva težina golemog talenta" (film sniman u Hrvatskoj) te "Crni ponedjeljak". Ipak, SUPSTANCA je prema kvaliteti nadišla sve njezine dosadašnje hitove te postala pravim povratničkim hitom za ovu 61-godišnjakinju i u devedesetima najplaćeniju glumicu na svijetu kad je za ulogu u komediji "Striptiz" dobila tada rekordnih 12,5 milijuna dolara honorara.

image

Margaret Qualley

Supplied By Lmk/ipa-agency.net/ipa/profimedia/Supplied By Lmk/ipa-agency.net/ipa/profimedia

Proteklog je vikenda skupa s pretpremijernim projekcijama koje su održane u nekoliko gradova tijekom kolovoza horor Supstancu u hrvatskim kinima pogledalo blizu 2.500 gledatelja.

Podsjetimo, scenaristica i redateljica filma je Coralie Fargeat, francuska filmašica kojoj je SUPSTANCA tek drugi dugometražni film u karijeri, a koja je upravo za njega ove godine na festivalu u Cannesu osvojila nagradu za najbolji scenarij. S obzirom na pedigre koji film trenutno uživa, činjenicu da pozitivne kritike ne prestaju pristizati, horor SUPSTANCA već se sada smatra jednim od favorita za predstojeću sezonu filmskih nagrada, prvenstveno one najprestižnije u svijetu filma - Oscara.

Demi Moore, pisali smo osamdesetih je bila dio novog vala mladih američkih glumaca, igrala u "Vatri svetog Elma", da bi je promovirali u megazvijezdu zahvaljujući fantastičnom ljubiću "Duh" s Patrickom Swayzeom. Devedesetih je odlično kotirala, dobila i rekordan honorar od 12 i pol milijuna dolara za kontroverzni "Striptiz", no nakon toga filmovi joj nisu opravdali očekivanja. Danas ima 61 godinu, a ne 50 kao u filmu. U filmu je riječ o sljedećem: "Zove se Elisabeth Sparkle, a kako joj je popularnost na filmu jenjala, završila je kao instruktorica aerobika u videoradovima. Bliži joj se pedeseta, ona i dalje izgleda izvrsno, ali sve manje producenata želi angažirati damu u godinama pokraj toliko mladih cura koje su spremne raditi za ništavne honorare, samo kako bi se proslavile. Elisabeth je u depresiji, ali tada dobije poziv koji joj zapravo nudi revitalizaciju karijere. Eksperimentalni laboratorij nudi joj preparat znakovitog imena "supstanca", koji će joj omogućiti da probudi mlađu Elisabeth u sebi, odjednom će izgledati kao dvadesetogodišnjakinja, a neće morati ni na kakve operacije. Samo će tu i tamo morati ubrizgati injekciju koja će je pomladiti, ali samo na određeno vrijeme. U početku sve se čini idealnim, ona sebe jedva prepoznaje, ali takvi pothvati obično imaju svoju cijenu, što nekadašnja filmska zvijezda prekasno shvaća".

image

Demi Moore

Supplied By Lmk/imago Stock&people/profimedia/Supplied By Lmk/imago Stock&people/profimedia

Pisali smo i da francuska redateljica i scenaristica Coralie Fargeat ("Osveta") ganjanje dugotrajne ili "vječne" mladosti vidi kao svojevrstan zločin protiv čovječnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 11:30