Manifest

Šokantne (18+) YouTube i TikTok snimke ruskih tinejdžera. Telefone ne ispuštaju iz ruku

Scena iz filma

 Zagrebdox, Promo/
Među ostalim, danas je na programu ZagrebDoxa osim Manifesta, i film o papi Gianfranca Rossija

Na programu ZagrebDoxa danas je među ostalim novi film Gianfranca Rosija "Na putu" o pastoralnim putovanjima pape Franje, ali mnogo više o njegovom pogledu na svijet i Rosijevu stvaralaštvu. Kako se navodi: "Zaintrigiran činjenicom da su dva putovanja pape Franje – prvo izbjeglicama koji se iskrcavaju na Lampedusi, a drugo 2021. na Bliski istok – tako nalikovala itinerarima njegovih filmovima Fire at Sea i Notturno, Gianfranco Rosi prati Papin križni put. Promatrajući Svetog Oca i njegov pogled na svijet, Rosi uspostavlja dijalog između arhivskih snimaka Franjinih pastoralnih putovanja, prizora iz vlastitih filmova, aktualnih događanja i novije povijesti stvarajući ravnotežu između linearnog tijeka vremena i filmskog sjećanja. Bilo kakav završetak protivio bi se razvojnoj prirodi filma i njegovoj usmjerenosti na ono što slijedi: otvoreni kraj u samoj je srži filma",

Potom, film "Manifest": šokantne (18+) YouTube i TikTok snimke ruskih tinejdžera i prateći panel o mentalnom zdravlju mladih: "Ovaj found footage film u cijelosti je sastavljen od često šokantnih videa koje su ruski tinejdžeri učitali na društvene mreže. Nevine jutarnje rituale za YouTube ili Tiktok od velikih evakuacija i Columbinea dijeli tek jedan korak. Ma koliko bizaran taj put bio, protagonisti ni u jednom trenutku ne ispuštaju svoje pametne telefone. Oni im služe kao svojevrstan štit od ovog okrutnog svijeta koji ih pretvara ne samo u promatrače već i u optužitelje. Film donosi pregršt okrutnosti: oni koji su do jučer bili nedužne žrtve nasilnih postupaka učitelja, obitelji ili države brzo se prilagođavaju i uče kako tu okrutnost širiti dalje. Manifest je duhovit i bolan prikaz generacije izgubljene pod čizmom diktature" najavljuje se današnji film čiji je redatelj Angie Vinchito.

Film je dobio i nagradu IDFA, a obrazloženje je žirija bilo sljedeće: "Film prikazuje ekstremne videozapise koje su snimili ruski tinejdžeri i objavili na društvenim mrežama. Redatelj nas je oduševio svojom sposobnošću strukturiranja i montaže pronađenih snimaka ovih pojedinačnih glasova u moćan kolektivni zbor".

image

Scene iz filma

Promo/zagrebdox/

O filmu je pisao i Variety: "U iznimno uznemirujućem trenutku, “Manifest” prelazi u seriju "mea culpa" video snimki čečenskih tinejdžera koji se ispričavaju zbog prosvjeda protiv autoriteta autokratskog vođe Ramzana Kadirova. Čini se da je jasno kako su ih u te ispovijesti natjerali dominantni roditelji, npr. uz jednog dječaka u videu nalaze se i starija braća koja su mi “objašnjavala kako stoje stvari”. No, opet, Vinchito prepušt odabranim materijalu da govori sam za sebe, ne komentira. Međutim, ima manje dvosmislenosti u potresnom finalu, live streamu posljednjeg obračuna s policijom tinejdžerskog para Katie Vlasove i Denisa Muravjova, koji se uživo prenosio, a dospio je na naslovne stranice".

Prikazuju se a Akademijinu nagradu nominirani Izlazak te zanimljiva kombinacija dopadljivih argentinskih klaoničara (Tvrdo srce) i kolumbijskog queer redatelja iz Medellína (Anhell69).

Festivalski petak u 15 sati otvaraju Vječnost za tebe i mene (r. Sanne This) iz programa Happy Dox (dvorana 2), Mali 70-ih (r. Markus CM Schmidt) iz Glazbenog globusa (dvorana 4) te domaći trio iz Regionalne konkurencije Knin-Zadar (r. Melita Vrsaljko), Horror vacui (r. Boris Poljak) i Prizori s mojim ocem (r. Biserka Šuran). Vječnost za tebe i mene danski je autobiografski film belgijske redateljice o odnosima, ukorijenjenim rodnim ulogama i borbi dvoje ljudi da ispune svoj san o djetetu, a Mali 70-ih njemački rad o malijskom big bandu, glazbi koja je utjelovila nadu u nezavisnost prije negoli što ju je državni udar dokinuo te berlinskim fanovima koji ponovno okupljaju legendarne puhače.

U 15:30 u dvorani 1 jedan može se vidjeti biografski dox Bobi Wine: narodni predsjednik (r. Christopher Sharp, Moses Bwayo) o ugandskom vođi opozicije, "uzbudljiva epska drama o moći, taštini i demokraciji koja prati Winea i njegovu obitelj od 2014. i prvih prosvjednih pjesama do 2021. i predsjedničke kandidature. U dvorani 3 još jedan "zeleni dox" Opasno nudi pogled na trojicu filipinskih ekoloških ratnika koji narodne resurse nastoje spasiti od političara i biznismena. Redatelj Karl Malakunas, zamjenik glavnog urednika France-Pressea u Hong Kongu, već se dva desetljeća u Aziji bavi pitanjima okoliša, prirodnih katastrofa i političkih nemira.

U 17 sati u dvorani 2 autorska je večer Igora Bezinovića s izborom 8 filmova (Natprosječan, Susret, Čekanje, Kierkegaard, Lovettovi, Kartoline: Momjan, Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio i United Colors of Zagreb) i razgovorom koji moderira Diana Nenadić.

Sve što je još na programu možete pogledati na stranicama Zagrebdoxa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 15:28