KAKO GLUMITI S BOTOKSOM

Škola glume novog doba ili kako glumiti s botoksom

Svi koji su u kinima gledali ‘Na putu’ mogli su, zahvaljujući boricama Zrinke Cvitešić, doživjeti sve njezine osjećaje

"Je… plastične operacije”, izjavila je nedavno nonšalantno Drew Barrymore za engleski Daily Mail, dodajući jednu od onih licemjernih ludosti kako je njoj isuviše zanimljivo pratiti što majka priroda radi s njezinim licem da bi si uštrcavala botoks, odnosno injekcije otrova botulina “za koji i ne znamo točno što nam radi”. No, moramo biti pravedni, u tu svoju izjavu ipak je ubacila “još uvijek”. Naime, tek joj je 35 godina.

Njezine kolegice glumice, koje desetljeće starije, odlučne da i dalje u filmovima glume komade sve su to već radile, i to po nekoliko puta. Pogledajmo Nicole Kidman , koja je nedavno za Marie Claire izjavila hladna kao špricer: “Bit ću s vama posve iskrena, nikada ništa nisam radila sa svojim licem, posve sam prirodna…” Kao što je komentirala jedna novinarka, naše još netretirano čelo doista se ozbiljno naboralo nakon takve laži.

Teško je o tome reći posljednju riječ, no Luhrmannova epska melodrama “Australija” možda i ne bi tako bombasitično propala kod gledatelja da je Nicole mogla namrštiti čelo, podići obrvu iznenađena, naborati kutove očiju zbog suza ili smijeha. Ovako, njezino lice bilo je maska koja ne može prenijeti sve one kompleksne, možda i prenaglašene emocije melodrame. Uostalom, jednom smo već negdje napisali da su u Hollywoodu uveli nova pravila pri castingu glumica za uloge: “Dobro, a sad ono najvažnije: podignite obrvu i namrštite čelo…”

Ne mogu prenijeti emociju

Svi koji su u kinima gledali našu novu filmsku uspješnicu “Na putu” znaju da je gotovo cijeli film načinjen iz krupnih planova lica glavnih junaka. Zrinki Cvitešić vidimo sve sitne borice na čelu bez kojih ne bi bilo izražajnih... pa recimo... grimasa sreće ili tuge. Ne možeš prenijeti emociju ako ti je lice zaleđeno. U tom mediju koji nas mora uvjeriti da nam daje uvid u stvarne emocije likova (jer su oni ipak izmišljotina) ta količina neprirodnosti naprosto ubija svaku mogućnost prave “imitacije života”: producenti žele zvijezde koje će im donijeti zaradu na blagajnama, koje ne žele ostarjeti pa botoksom same sebi onemogućuju glumu zbog koje su ipak postale najbolje plaćene zvijezde…

Po anglosaksonskom tisku već se dulje prepričava jedna zgoda sa snimanja serije “Kućanice”. Zbog enormnih količina botoksa injektiranih u lice jedne od glavnih glumica jadna žena naprosto nije mogla odglumiti iznenađenje na setu. Redatelj se dugo mučio, pokušavao ovako i onako, no na koncu nije bilo druge, uvalio joj je šalicu kave u ruku i rekao da će joj od iznenađenja naglo ispasti šalica.

Dok joj je ispadala kava iz ruke, kamera se lijepo mogla fokusirati na šalicu umjesto na lice glumice. Nakon toga jedan je komičar poslao Twitter poruku internetskim tračerskim sajtovima: “Upravo sam se upisao u školu glume za novo doba: kako glumiti s botoksom, kako natjerati oči da iskažu ono što tvoje lice više ne može”.





Neke nisu izgubile pamet

Poznati hollywoodski plastični kirurg Stephen Pincus priznao je da mu se ponekad glumice “otvore” i pričaju o strahu od još jedne injekcije botoksa jer ne znaju kako će glumiti tako “sleđene”. No, strah od starenja i bora, tvrdi, puno ih više brine od “pet sekundi emocije koju ljudi ionako možda neće primijetiti” i zato, “sve su to radile”.

No, neke žene, poput Meryl Streep, Helen Mirren i Susan Sarandon ipak nisu s godinama izgubile pamet i osjećaj za mjeru. To se događa nesigurnima, ženama koje misle da jedino vrijede po tome koliko su lijepe.

Je li to problem i Carle Bruni koja se, sudeći prema najnovijim fotografijama, tako teško nosi sa starenjem? Još malo, pa će više nalikovati onom jadnom čudovištu, Jocelyn Wildenstein, “ženi tigrici”. Kao što je rekla izuzetno izborana i izmršavjela glumica Bette Davis kad je napunila 80: “Starenje nije za slabiće”.





Glumice tako gube svoj identitet i integritet

Bojana Gregorić

Kao što postoje primjeri kada je nešto napravljeno s ukusom i mjerom, tako postoje i oni koji su nakaradni. Naravno da može biti vrlo deprimirajuće ako izgledate poput zgužvane vreće, ali glumica si ne smije učiniti nešto što može utjecati na njezinu ekspresiju. Prevelike količine botoksa mogu utjecati na njezinu glumu, a da ne pričam o tome da s njom više neće htjeti raditi niti jedan redatelj.

Dalibor Matanić

Prava je katastrofa kada glumice posežu za botoksom. Uvjeren sam da tako gube svoj identitet, a najbolji primjer toga su nam brojne hollywoodske glumice. Kao što je lijepo danas vidjeti Susan Sarandon kako se nosi s godinama i kako se njezino lice njima prilagođava, tako je grozno vidjeti nekada preslatku Meg Ryan koja više nema veze s vezom.

Koliko moje muško oko može to detektirati, mislim da nisam radio ni s jednom našom glumicom koja je koristila botoks, a i činjenica je da glumice s kojima ja radim jednostavno nisu takve žene. Botoks znači gubitak samopouzdanja i to je ono što je zapravo najgore.

Rajko Grlić

Mislim da je neprirodno svako silovanje lica i tijela, pa tako i botoksiranje. Ako mene pitate sve je to vrlo ružno. Što se tiče glume - činjenica je da glumački posao i botoks nemaju apsolutno ništa zajedničko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:37