‘ZNAM KAKO DIŠEŠ‘

Sin poznate odvjetnice optužen je da je sudjelovao u zlostavljanju vršnjaka koji je počinio samoubojstvo

Jasna Durčić, Jasmila Žbanić i Lazar Dragojević, ‘Znam kako dišeš‘, Venecijanski filmski festival

 Gabriel Bouys/Afp/Profimedia/Gabriel Bouys/afp/profimedia
Prve dvije epoizode serije redateljice Jasmile Žbanić, koja je nominirana i za nagradu Oscar, pokazane su na 80. Venecijanskom filmskom festivalu

U sklopu Glavnog programa 80. Venecijanskog filmskog festivala održana je premijera nove serije Jasmile Žbanić "Znam Kako Dišeš" (producenti su i Damir Ibrahimović iz Deblokade te Sedin Kahriman iz BH Content Laba). Redatelj je Alen Drljević.

Glumačku ekipu nove serije predvode Lazar Dragojević, Jasna Đuričić te Ermin Bravo.

Radnja je sljedeća: Nakon što mladi Emir počini samoubojstvo, tužiteljica Nevena Murtazić te istražitelj Džandžo započinju istragu, no kada se otkrije da su Emir i Nevenin sin Dino pohađali istu školu, novootkrivene informacije odrazit će se na život tužiteljice.

Problemi dolaze sa svih strana. Emirova obitelj nije zadovoljna brzinom njena rada na slučaju, a Nevena se mora nositi i s razvodom. Nova saznanja otkrivaju da bi Emir i Dino mogli biti povezani. Pritisak još više poraste kada Emirov otac Goran Dinu optuži za sinovu smrt, a Nevena se u potrazi za istinom nađe između dvije vatre: majčinskog instinkta i osjećaja dužnosti. Naime, njezin je sin optužen da je jedan od zlostavljača.

Kada sazna da sina ne poznaje onoliko dobro koliko je mislila, istraga će za njenu obitelj, ali i karijeru, postati prijetnja, a ravnotežu između sinovih potreba i posla bit će sve teže održavati.

Prva epizoda potiče znatiželju, Đuričić i Dragojević uspješno predstavljaju odnos majke i sina, a režija Alena Drljevića je jednostavna, pristupačna i drži pažnju, no pravi adut je priča. Uspjelo je i promišljanje tragedija kojima rezultiraju duboko ukorijenjene društvene nejednakosti, a u središtu je komentar obitelji i odnosa.

Široj javnosti je Žbanić poznata zbog svog filma Quo vadis Aida? za koji je osvojila nominaciju za Oscar, ali i kao redateljica šeste epizode serije, The Last of Us.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 18:12