KONAČNO FILMSKA ADAPTACIJA

SHAZAM NIJE (SAMO) APLIKACIJA Strip u kojem se klinac pretvara u superjunaka čim izgovori čudesnu riječ bio je popularniji od Supermana

 

Trebalo bi puno više prostora da se objasne sporovi između DC Comicsa i Marvela oko ovog naslova, no samo ukratko. 1940. počeo je izlaziti strip koji se zvao “Kapetan Marvel”, njegov protagonist bio je klinac Billy Batson koji bi izgovorio čudesnu riječ “Shazam!” i odmah bi se pretvorio u super junaka. Strip je po prodaji nadmašio i “Supermana”, što je pak navelo njegove tvorce da tuže konkurenta. Spor se razvlačio desetljećima, dok DC Comics nije popustio, uostalom, Marvel je već uveo “Kapetanicu Marvel”, i svog super junaka naprosto nazvao “Shazam!”, koji je upravo dobio svoju filmsku adaptaciju.

To je vjerojatno prvi film o super junacima koji je kritika primila bolje od publike. Potonja je bila donekle rezervirana jer je teško bilo razlučiti je li to film za klince ili za odrasle, a prve je razdragao osjećaj za humor, tako rijedak u filmovima po stripovima DC Comicsa. “Shazam!” inače ima izvjesnih narativnih problema, najprije započinje s pričom o negativcu, malom Thaddeusom Sivani (Ethan Pugiotto), koji upoznaje čarobnjaka Shazama (Djimon Hunsou), ali loše prolazi na njegovom testu. Povezuje se s demonima koji utjelovljuju Sedam smrtnih grijeha i postaje glavni negativac u priči (tada ulogu preuzima poznati engleski glumac Mark Strong).

Nakon petnaestak minuta u priči se pojavljuje mali Billy Batson (odlični Asher Angel), cinik koji je već zasićen lutanja po usvojiteljskim domovima, koji zadovoljava čarobnjakove kriterije i čim izgovori čudesne riječi pretvara se u superjunaka (sada ga glumi Zachary Levi, ne osobito poznat izvan Amerike, osim po epizodama u serijalu “Thor”). Jedini je problem što uopće nije svjestan svojih super moći i da nije njegovog hendikepiranog prijatelja Freddyja (Jack Dylan Grazer), slabo bi se proveo u prvim sukobima s Thaddeusom. Sve to doprinosi izvjesnom razvlačenju radnje, međutim, kad Shazam nauči letjeti i bacati munje iz svojih šaka, više mu nitko nije ravan.

Film je režirao David F. Sandberg, koji je dosad potpisao dva odlična horora (“Kad se svjetla ugase” i “Annabelle: Početak”), ali su blockbusteri za njega nova disciplina, što objašnjava predugačko trajanje od 132 minute. Ipak, završnica puno toga opravdava, jer se Shazamov univerzum spretno povećava i najavljuje nove nastavke. Dakako, ukoliko film dosegne zaradu od bar pola milijarde dolara bruto, što nije nemoguće, ali bi se lako moglo dogoditi da taj cilj ne bude ostvaren.

Puno se tu riskiralo s ne baš poznatim glumcem u naslovnoj ulozi (srećom, Levi je dobar komičar, pa to puno toga nadoknađuje) i nesigurnom naracijom, međutim, svijet superjunaka čudan je fenomen, taman kad pomislite da su ga se svi zasitili, on iskrsava u najrazličitijim novim oblicima. Najbolja scena: kad Billy Batson napokon upozna svoju majku koju je tražio čitav film i dobije nevjerojatno realističku poduku o naličju roditeljske skrbi. “Shazamu!“ držimo fige, ali se nadamo da u eventualnoj “dvojki” neće ponoviti početničke greške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:17