ZLATNI STUDIO 2022.

Serije uz koje smo se smijali do suza: ‘Snimanja su bila pravi izazov, bilo je iscrpljujuće i teško‘

Zlatni studio - najbolje TV serije

Pandemija i stroge epidemiološke mjere pratile su ih cijelo vrijeme, a zagrebački potres je dodatno sve zakomplicirao

U konkurenciji za Zlatni Studio za najbolju domaću seriju ove su godine nominirane dvije HTV-ove i jedna serija Nove TV. Producenti "Dnevnika velikog Perice" i "Crno-bijelog svijeta" slažu se da su njihova snimanja bila jedna od najizazovnijih s kojima su se dosad susreli. Pandemija i stroge epidemiološke mjere pratile su ih cijelo vrijeme, a zagrebački potres je dodatno sve zakomplicirao. "Snimanje je bilo teško, srećom bilo je puno pjevanja i divne glazbe koja je dizala stvar. Niz glumaca imao je komične uloge pa je sve bilo jako simpatično", priča nam Željko Zima, producent "Dnevnika velikog Perice" koji je oduševio gledatelje.

Glasajte za pobjednika u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Bila i u originalnoj postavi

Radnja je smještena tridesetak godina nakon radnje filma "Tko pjeva zlo ne misli" na koju se serija naslanja, točnije u 1964. godinu, pa su posebno zanimljivi kostimografija i glazba za koju se kao glazbeni urednik pobrinuo Coco Mosquito.

Glavne uloge imali su Živko Anočić kao Perica Šafranek, Mirjana Bohanec Vidović kao Ana Šafranek, Csilla Barath Bastaić kao Željka Šafranek, Peričina žena, Dušan Bućan kao Josip Žnidaršić Žnida, Iva Babić kao Nada Žegar, nastavnica glazbenog odgoja, Nikola Kojo kao zastavnik Žegar, Otokar Levaj kao Eugen Fulir, brat pokojnog Ernesta Fulira...

Zimu je zadivila Mirjana Bohanec koja je jedina iz postave hit-filma "Tko pjeva zlo ne misli". "Bila je toliko profesionalna, puna života, a i danas odlično pjeva."

Svi koji su radili na projektu, uživali su u nostalgičnom povratku u prošlost, a posebno oni malo stariji kao on, smije se Zima. Tako su kompenzirali probleme s kojima su se susretali, a kojih je bilo puno. Neki glumci su dolazili iz drugih država, što bi dodatno kompliciralo proces rada, a testiranje na covid-19 bilo je svakodnevno.

Na kraju prve sezone Perica je završio s Nadom i u iščekivanju djeteta, a njegova sada već bivša supruga Željka s kapetanom Karlom Bulićem kojeg igra Goran Navojec. Mnoge zanima što će se dalje događati. Zima se nada da će se snimati nastavak serije i potvrđuje nam da se trenutačno pregovara s HTV-om o tome.

image

Fotografije: Srđan Vrančić/CROPIX

Srdjan Vrancic/cropix

Iscrpljujuća i teška

Tri i pol mjeseca nakon što je završilo emitiranje finalne, četvrte sezone "Crno-bijelog svijeta", Ivan Maloča i njegova producentska tvrtka Interfilm krenuli su u realizaciju nove serije "Mrkomir Prvi", a pete sezone neće biti.

"Za četvrtu sezonu mogu samo reći - ne ponovilo se. Zato se ne snima peta sezona", iskreno nam kaže Maloča.

Objašnjava nam kako je treća sezona bila iscrpljujuća i teška i za iduću se jako puno i kvalitetno pripremao. No, baš kad su pokrenuli snimanje, počelo se pričati o opasnom virusu iz Kine.

"U nevjerici smo bježali jedan od drugog i nismo znali što da radimo. Mi nismo imali usporedbu s nekim prijašnjim snimanjem u pandemiji jer je bilo prvi put. Kako smo se već sve dogovorili, odlučili smo da idemo snimati, stavit ćemo maske, nitko ne smije prići ekipi. Cijelo smo vrijeme mjerili temperaturu", prisjeća se Maloča. Pa bi nastala drama, glumac bi izašao iz klimatiziranog auta i imao temperaturu 37,2, pa bi probao mjeriti još sve dok ne padne. "Zvali su nas stranci jer nisu vjerovali da mi snimamo. I znate što nam se onda dogodilo?

U seriji je prikazan Zagreb 1984./1985., tik uoči Univerzijade. I onda nam se dogodi potres, ne možemo snimati Ilicu jer je dizalica nasred nje, bageri, buka... Sve osiguramo navečer u 23 sata, a sutra je već netko počeo stavljati skelu. Polunormalni smo izašli iz "Crno-bijelog svijeta". Nitko nije plakao što nema pete sezone jer je bilo strašno", iskren je Maloča.

Dodaje da ipak nije sve bilo crno jer su ljudi jedni drugima bili velika podrška.

"Pazili smo jedni na druge. Bili smo kao obitelj kojoj nitko nije prilazio. Ali, nismo prilazili ni jedni drugima", kaže sa smiješkom producent. Sretna je okolnost da su, s obzirom na izniman oprez, svi iz ekipe ostali zdravi, i to izdvaja kao najljepši dio s tog neobičnog seta.

image

Crno bijeli svijet, HRT

"Dar Mar" je zaista posebna serija Nove TV, televizije koja ima desetogodišnju tradiciju produciranja gledanih domaćih serija u Hrvatskoj, a za ovu je podigla produkcijsku ljestvicu na novu razinu te prvi put sagradila i najveći set u eksterijeru u prirodnoj veličini. Dvadeset objekata, s pročeljima većim od 3000 četvornih metara te tlocrtne kvadrature veće od 600 četvornih metara, činilo je imaginarno mjesto Dizmovo.

Ukupno 202 epizode

Gledatelje je ova humoristična serija uveseljavala kroz dvije sezone i ukupno 202 epizode, a ispisano je gotovo 14 tisuća stranica scenarija te je zaradila titulu najgledanije domaće serije u 2021. godini.

Set je okupio neke od najboljih imena hrvatskog glumišta, poput Ksenije Pajić, Milana Štrljića, Siniše Ružića, Barbare Nole, Ankice Dobrić, Enesa Vejzovića, Draška Zidara, Jasne Odorčić, Jana Kerekeša, Fabijana Pavla Medvešeka, Mie Anočić Valentić, Katarine Madirazze i Ane Begić Tahiri, a u drugoj sezoni doveo i neka nova mlada glumačka lica, poput Tome Medvešeka i Magdalene Živaljić Tadić.

image

serija Dar Mar, Nova TV

Anegdota na setu također nije nedostajalo, a s obzirom na to da se radi o scenarijima bogatima humorom, smijeh nije bio rijetka pojava ni iza kamera. Novu sezonu ove uspješnice Nova TV ne planira, no može najaviti da je u pripremi nova dramska serija - "Kumovi", koja će uskoro zasigurno osvojiti gledatelje napetom i uzbudljivom radnjom te šarmom i posebnošću njenih glavnih likova, kažu nam s televizije.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:37