‘NEVIN‘

Šarmantan film u kojem se francuska glumačka zvijezda predstavlja kao daroviti režiser pogledalo 700 000 ljudi

L‘Innocent (2022.)

Louis Garrel
Roschdy Zem
 

 Les Films Des Tournelles/Christophel Collection/Profimedia/Les Films Des Tournelles/christophel Collection/profimedia
Film umješno balansira između trilera i komedije, pitak je i brz, a šlag svemu daje vrhunski ansambl najvećih francuskih glumačkih zvijezda

Francuska je kinematografija, kao i hrvatska, sklona obiteljskim dinastijama. Jedna od takvih je i obitelj Garrel. Otac Philippe važni je (i precijenjeni) redatelj novog vala. Sin Louis je, pak, već dva desetljeća među najpopularnijim francuskim glumačkim zvijezdama.

Sin se sad odlučio prihvatiti i očeve, redateljske profesije. Učinio je to dobro. Njegova krimi komedija "L‘Innocent" (Nevin) šarmantan je i lakogledljiv film u kojem se Garrel mlađi predstavlja kao daroviti režiser.

Junak filma je Abel (sam Garrel), mladić čija majka (Grinberg) vodi teatarske radionice s robijašima. U zatvoru se zaljubi u provalnika Michela (Zem) i uda se za njega. Abel je sumnjičav prema novom očuhu i vjeruje da još koketira s kriminalom. Uskoro shvati da Michela ucjenjuju. Upliće se u njegovu provalničku rabotu, a u nju uvuče i najbolju prijateljicu Clemence (Merlant). Problem je što se Clemence druga strana zakona malo - previše svidi.

"Nevin" se u Francuskoj pretvorio u priličan trijumf. Film je ondje gledalo 700 tisuća gledatelja, bio je nominiran za 11 Cesara (francuskih Oscara), a dobio je dva. Taj uspjeh je zaslužen. Louis Garrel vješt je režiser, stilski zreliji od oca. Film umješno balansira između trilera i komedije, pitak je i brz, a šlag svemu daje vrhunski ansambl najvećih francuskih glumačkih zvijezda. Baš dobra zabava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:44