MRAČNI VESTERN

‘Šape pasje‘ trijumfirale na dodjeli filmskih nagrada BAFTA

Benedict Cumberbatch, glavni glumac filma ”Šape pasje” i kazališna redateljica Sophie Hunter na dodjeli BAFTA nagrada u Londonu

 Fred Duval/mega/The Mega Agency/Profimedia
Ceremonija održana u londonskome Royal Albert Hallu vratila je uobičajeni glamur ovome događaju nakon što je prošle godine išla virtualno zbog pandemije koronavirusa

Mračni vestern "Šape pasje" u nedjelju je osvojio dvije najznačajnije nagrade na ovogodišnjoj dodjeli filmskih nagrada BAFTA, onu za najbolji film i za najbolju režiju koju potpisuje Jane Campion, a znanstveno-fantastični ep "Dina" osvojio je najviše nagrada.

"Jane... ti si vizionarka čiji se trag provlači kroz posljednjih 30 godina kinematografije u tvojim pričama o neshvaćenima, nedovoljno zastupljenima i ušutkanima. Nadahnula si niz žena da otkriju svoj glas. Ovdje smo zbog tebe", rekla je producentica Tanya Seghatchian dok je preuzimala nagradu u ime Campion, koja nije mogla prisustvovati svečanosti.

Odsutni Will Smith osvojio je nagradu za najboljega glumca za ulogu oca teniskih zvijezda Venus i Serene Williams u filmu "Kralj Richard", dok je Joanna Scanlan osvojila nagradu za najbolju glavnu glumicu za ulogu udovice koja otkriva strašnu tajnu svojega pokojnog supruga u filmu "After Love".

Ovogodišnju svečanost dodjele nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti vodila je australska glumica i komičarka Rebel Wilson.

Ceremonija održana u londonskome Royal Albert Hallu vratila je uobičajeni glamur ovome događaju nakon što je prošle godine išla virtualno zbog pandemije koronavirusa.

Tijekom svečanosti spominjao se rat u Ukrajini, a neki nominirani umjetnici nosili su vrpce i bedževe u plavim i žutim bojama ukrajinske zastave te su o krizi govorili na crvenom tepihu i na pozornici.

Film "Dina", adaptacija romana Franka Herberta iz 1965., vodila je s jedanaest nominacija, uglavnom u kreativnim i tehničkim kategorijama, a osvojila je ukupno pet nagrada.

"Belfast", poluautobiografska crno-bijela komična drama Kennetha Brannagha čija je radnja smještena na početak tri desetljeća dugoga sukoba u Sjevernoj Irskoj, osvojila je nagradu za izvanredan britanski film.

Remake "Priče sa zapadne strane" redatelja Stevena Spielberga osvojio je dvije nagrade, među kojima je i ona za najbolju sporednu glumicu, a dobila ju je Ariana DeBose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2023 22:05