POLIMAC PREPORUČUJE

Ruska muljatorica iz Netflixovog hita opčinila je svijet i pokazala zašto smo opsjednuti prevarantima

Julia Garner kao Anna Delvey u Netflixovoj seriji Inventing Anna

 Aaron Epstein/ Netflix/ THA/Hollywood Archive/Profimedia
Delvey je mjesecima i godinama obmanjivala njujoršku elitu, ponajviše financijski, te živjela u luksuzu o kakvom mnogi samo sanjaju

Filmovi i televizijske serije, iako oduvijek popularni, posljednjih nekoliko godina proživljavaju pravu renesansu. Od "Tinder Swindlera" i oba dokumentarca o katastrofi znanoj kao Fyre Festival preko "Prevarantica s Wall Streeta" do nadolazećih projekata o Elizabeth Holmes i njezinoj biotehnološkoj tvrtki Theranos, prevaranti nas jednostavno fasciniraju i želimo ih gledati.

Kada je riječ o prevarantima i prevaranticama koji djeluju kao da su izašli ravno iz umova holivudskih scenarista, malo je koja pažnju svjetske javnosti okupirala onako kako je to učinila Ana Sorokina, 31-godišnja Ruskinja koja se nemali broj godina pretvarala da je njemačka plemkinja Anna Delvey.

Delvey je mjesecima i godinama obmanjivala njujoršku elitu, ponajviše financijski, te živjela u luksuzu o kakvom mnogi samo sanjaju. Delvey je u međuvremenu uhićena i osuđena na zatvorsku kaznu od četiri do 12 godina, a naređeno joj je i da mora vratiti nešto ukradenog novca.

Dok je Delvey bila u zatvoru, za njezinu se priču zainteresirala novinarka Jessica Pressler, koja je za časopis New York napisala priču o striptizetama iz nekoć slavnog njujorškog striptiz kluba Scores koje su pomoću raznih ilegalnih metoda od klijenata kluba iskamčile prilične količine novca. Taj članak, naslovljen "Maherice iz Scoresa", adaptiran je u spomenuti film "Prevarantice s Wall Streeta" koji je režirala Lorene Scafaria, a u kojem s glavne uloge igrale Jennifer Lopez i Constance Wu.

Pressler je na istraživanje Delvey i njezinih muljaža utrošila više mjeseci te u konačnici napisala članak "Kako je Anna Delvey prevarila njujorške partijanere". Proslavljena televizijska producentica i scenaristica Shonda Rhimes pročitala je članak i odmah osigurala prava za ekranizaciju.

Serija se na Netflixu počela prikazivati 11. veljače i vrlo je brzo postala globalni hit.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o fascinantnim prevarantima, hiperproduktivnoj Rhimes i fenomenalnoj Juliji Garner koja je utjelovila slavnu muljatoricu Anu Sorokinu, odnosno Delvey.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:17