‘OSTAVI VRATA OTVORENA‘

Redateljica Judita Gamulin primljena u parišku rezidenciju Cinéfondation

Judita Gamulin
 Berislava Picek/Cropix
Na rezidenciji Cinéfondation svake godine sudjeluje nekolicina mladih redatelja koji rade na svom prvom ili drugom dugometražnom igranom filmu

Redateljica Judita Gamulin primljena je u rezidenciju Cinéfondation u Parizu, gdje će kroz nekoliko će mjeseci razvijati svoj debitantski dugometražni igrani film "Ostavi vrata otvorena".

"Jako se veselim rezidenciji, kao vremenu za rad koje mi je inače nemoguće izdvojiti, nužnom izmicanju iz domaćeg konteksta te kao nevjerojatnoj prilici za produkciju projekta. Ovo mi je najveća nagrada koju sam mogla zamisliti", izjavila je Gamulin, a prenosi HAVC.

Riječ je o humornoj drami koja prati četiri različite obitelji tijekom jednog dana, koje u širem ili užem sastavu dolaze u Ikeu u Zagrebu u nadi da će preuređenjem doma preurediti svoje živote, no u tom krcatom i klaustrofobičnom prostoru samo uoče koliko su im privatni odnosi nesređeni.

Producentica njezinog dugometražnog prvijenca je Rea Rajčić iz Eclectice, a projekt se razvijao putem radionica First Films First Goethe instituta.

Prezentiran je na Sofia Meetings industrijskoj platformi 2020. godine te na Midpoint Feature Launch 2021. nakon kojeg i na festivalu u Karlovim Varima u sklopu programa Eastern Promises.

Film je u fazi razvoja scenarija, a projekt je podržao i Hrvatski audiovizualni centrar.

Na rezidenciji Cinéfondation svake godine sudjeluje nekolicina mladih redatelja koji rade na svom prvom ili drugom dugometražnom igranom filmu. Osnovana je 2000. i do sada je ugostila više od 200 filmskih profesionalaca iz više od 60 zemalja svijeta.

Selekcija kandidata bazirana se na kvaliteti njihovih ranije režiranih kratkometražnih ili prvih dugometražnih igranih filmova, na projektu koji trenutno razvijaju te na njihovoj motivaciji.

Uz Juditu Gamulin, na rezidenciji koja traje od 1. listopada do 15. veljače iduće godine, sudjeluje još petero mladih redatelja iz Mađarske (Borbala Nagy), Čilea (Juan Caceres), Mijanmara (Maung Sun), Kine (Rongfei Guo) i Njemačke (Sabine Ehrl).

Judita Gamulin (1992.) diplomirala je Filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Radila je u filmskoj produkciji kao skripterica, montažerka i asistentica montaže.

Dosad je snimila kratkometražne filmove "Daddy Issues" (2014), "Minus 4" (2015), "Cvijeće" (2015), "Marica" (2017) i "Sedra" (2019), a uz Jasnu Nanut i Čejen Černić Čanak, supotpisuje režiju i scenarij kratkometražnog filma "Skretanje" (2021).

Uz Nebojšu Slijepčevića, autorica je i dokumentarne serije "Kolaži o laži" (2021) koja se prikazivala na Prvom programu HTV-a. Njen kratkometražni film "Cvijeće" 2016. godine bio je finalist za nagradu Studentski Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.

Na prošlogodišnjoj canneskoj rezidenciji sudjelovala je redateljica Hana Jušić, koja je tamo razvijala svoj drugi dugometražni igrani film "Bog neće pomoći".

Prva Hrvatica koja je bila primljena u rezidenciju bila je Antoneta Alamat Kusijanović koja je tamo 2017. razvijala film "Murina", koji je ove godine premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je i osvojio nagradu za najbolji debitantski film festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 14:26