Vrijedna nekretnina

Raskošni sicilijanski dvorac iz ‘Kuma‘ prodaje se za šest milijuna eura

Dvorac iz filma Kum 3

 Sotheby‘s International Realty
Dvorac koji se prostire na 4000 četvornih metara sadrži ​​22 spavaće sobe, osam kupaonica, vinski podrum, umjetnički atelijer...

Ljubitelje "Kuma", barem one dubljeg džepa, razveselit će vijest da je raskošni sicilijanski dvorac koji se može vidjeti u trećem dijelu kultnog filma Francisa Forda Coppole, upravo stavljen na tržište te može biti njihov za 6 milijuna eura.

Freske i slike

Dvorac koji se prostire na nevjerojatnih 4000 četvornih metara smješten je u Acirealeu i sadrži ​​22 spavaće sobe, osam kupaonica, vinski podrum, umjetnički atelijer, knjižnicu, privatnu kapelu te je okružen parkom površine 2,1 hektar. Pročeljem tog eklektičnog posjeda podignutog krajem 19. stoljeća u neogotičkom stilu dominira impresivni trijem, a u unutrašnjosti veliko dvostruko mramorno stubište omeđeno stupovima i lukovima vodi do bogato dekoriranih prostorija na katu u kojima su brojni umjetnički predmeti. U povodu prodaje nekretnine nameće se stoga i pitanje što će biti sa svim tim umjetninama jer je dvorac i svojevrsni muzej prepun vrijednih djela. Zadivljujuće imanje, poznato kao dvorac obitelji Pennisi Floristella, dao je, naime, krajem 19. stoljeća sagraditi barun Agostino Pennisi di Floristella za svoju impresivnu umjetničku zbirku.

Kako su priopćili iz Sotheby's International Realtyja, čija talijanska podružnica prodaje dvorac, neke umjetnine ostaju i novim vlasnicima, no većina se ipak, čini se, seli na novu adresu. Ostaju freske koje je u kapeli naslikao sicilijanski umjetnik Giuseppe Sciuti 1905. godine, kao i mramorna bista baruna Pennisija, prvog vlasnika dvorca. Bista je postavljena na kraju ceste omeđene drvoredom palmi koja vodi do kompleksa i rad je talijanskog kipara Giuseppea Prinzija. No, najveće blago koje je nekad čuvao taj dvorac ipak se ne prodaje, a riječ je o vrijednoj numizmatičkoj zbirci zbog koje je barun Pennisi di Floristella naručio od arhitektu iz Palerma Giuseppea Patricola da projektira dvorac u Acirealeu, na mjestu nekadašnjeg hotela i toplica. Većina te zbirke, koja broji više od 1600 zlatnih i srebrnih grčkih kovanica Italije i Sicilije i koju je Sicilijanska regija kupila 1987. godine, danas se čuva u Muzeju Paola Orsija u Sirakuzi. Ostali radovi u zbirci, uključujući nekoliko slika barunova unuka i poslijeratnog umjetnika Paula Pennisija, kao i brojni dekorativni predmeti, ostali su u kolekciji obitelji Pennisi i nisu na prodaju.

"To je nekretnina koja izražava snažan karakter i ima veliki potencijal zbog svoje povijesti, lokacije, arhitekture i prostora", ističu u Sotheby'su. "Kad se obnovi, može se prilagoditi različitim potrebama i suvremenim ukusima bez promjene izvorne strukture." Imanje staro 140 godina čudom je preživjelo razorni potres 1908. koji je potresao južnu Italiju i uništio sicilijanski grad Messinu. Tijekom Drugog svjetskog rata britanska vojska bombardirala je Acireale, mali obalni gradić u kojem je dvorac, no imovina baruna Pennisija nije pretrpjela nikakvu štetu. Slikoviti gradić, inače, dom je mnogih povijesnih znamenitosti, uključujući najstariju umjetničku akademiju na Siciliji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:00