NAJBOLJI STRANI FILM

‘Quo vadis, Aida‘ ostala bez Oscara, Žbanić čestitala pobjedniku iz Danske: ‘Čast je biti nominiran s velikanima‘

Thomas Vinterberg
 Chris Pizzello/AFP
"Željeli smo snimiti film koji istražuje cijeli spektar opijanja, željeli smo napraviti film koji slavi život", rekao je Vinterberg

Najboljim međunarodnom filmom na 93. dodjeli Oscara proglašen je danski film "Još jedna runda" redatelja Thomasa Vinterberga.

Uz danski film nominirani su bili i "Better Days" (Hong Kong), "Kolektiv" (Rumunjska), "Čovjek koji je prodao svoju kožu" (Tunis) i "Quo vadis, Aida?" Jasmile Žbanić (BiH).

Film "Još jedna runda" s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi, govori o srednjoškolskim profesorima u krizi srednjih godina koji opijanjem pokušavaju naći smisao.

"Željeli smo snimiti film koji istražuje cijeli spektar opijanja, ali što je još važnije... željeli smo napraviti film koji slavi život", rekao je Vinterberg posvetivši nagradu svojoj pokojnoj kćeri.

"Snimili smo ovaj film za tebe. Ti si dio ovoga čuda", rekao je Vinterberg.

Jasmila Žbanić, bosanskohercegovačka rediteljica filma "Quo vadis, Aida?, ipak nije osvojila Oskara, očekivano je zlatni kipić odnio danski film.

Žbanić je nakon spektakla dodjele objavila fotografiju s redateljem pobjedničkog filma.

"Čestitke Thomasu Vinterbergu za osvajanje Oskara u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma. Velika je čast biti nominiran zajedno s vrhunskim rediteljima", napisala je u opisu fotografije na Instagramu.

Njezini pratitelji su joj ostavili mnoštvo komentara naglašavajući kako je ona ponos države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:37