STREAMING

Punokrvno ljubavno pismo špageti vesternima i Tarantinu. Najfrajerskiji film na Netflixu

The Harder they Fall

 Netflix
Možda je travestija zazivati, ali ‘The Harder They Fall‘ jedan je od onih filmova za koji možete reći: snimite vražji nastavak

Razigran, brz, napucan ubojitim soundtrackom i nabrijan od prvog kadra, crnački vestern "The Harder They Fall" vjerojatno je najfrajerskiji film koji je ove jeseni sletio na Netflix. Ni ne čudi, jer iza njega kao koscenarist i redatelj stoji Jeymes Samuel, britanski producent, glazbenik i filmski autor poznatiji kao The Bullits. Ako ste slučajno pogledali njegov kratki You Tube film "They Die by Dawn" u kojem igraju Giancarlo Esposito, Rosario Dawson i Erykah Badu onda vam je jasno o kakvom se fanu špageti vesterna, hip-hopa i pop kulture općenito radi.

Sve to do izražaja dolazi u "The harder...", punokrvnom ljubavnom pismu redateljima poput Sergia Leonea i Quentina Tarantina , koje je napisano s toliko žara i energije da mu bez problema opraštate i nelogičnosti u priči, pretjerano nasilje i očite krađe od svojih filmskih uzora. Jer kad Bullits i doslovno kopira čitave scene i motive iz filmova poput "Dobar, loš, zao" to radi s toliko stila i iskrenog divljenja da ne možete zamjeriti. Šteta je što ovo ne možemo gledati u kinu, jer ovako divni totali zaslužuju najveći mogući ekran kojeg se možete dokopati.

Pomažu i odlični glumci, redom afroameričke zvijezde koje se vidno dobro zabavljaju, od Delroya Linda preko Regine King do Zazie Beetz. U naslovnoj roli odmetnika koji traži ubojice svojih roditelja odskače Johnatan Majors, a Idris Elba kao čovjek kojeg traži, na kraju, u emotivnom preokretu dokazuje svoju glumačku veličinu. Kritika je ovaj revenge vestern prilično nahvalila, uz poneku zamjerku što je sve skupa sličnije videospotu nego filmu. Možda je travestija zazivati, ali ovo je jedan od onih filmova za koji možete reći: snimite vražji nastavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:01