Pula & festival

Pula film festival i njegov veliki i dugogodišnji utjecaj na gospodarstvo cijele Istre

70. Pula Film festival održava se od od 15. do 23. srpnja

Festival je prožet čarobnom atmosferom koju pruža antička Arena, rimski amfiteatar jedinstvene ljepote koji je danas najbolje očuvani amfiteatar na svijetu

Pula, predivan grad smješten uz obalu Jadranskog mora, krije u sebi jedno posebno blago: Filmski festival. Kroz mnoga desetljeća i društvena previranja, naš Festival je ispisivao stranice povijesti filma u Puli i široj regiji, postajući istinska oaza strasti i umjetnosti, otok na kojemu su svi dobrodošli jednom godišnje pronaći svoje utočište. Ove godine, dok slavi 70. godišnjicu svog osnivanja, Festival zrači posebnim sjajem i emocijom, potvrđujući svoju dugotrajnu snagu i utjecaj u svijetu filma i među brojnim filmoljupcima.

Pula film festival po prvi put je zaživio 1954. godine, a od tada je postao središnje mjesto okupljanja filmskih profesionalaca, zaljubljenika u sedmu umjetnost i znatiželjnih turista diljem svijeta. Festival je prožet čarobnom atmosferom koju pruža antička Arena, rimski amfiteatar jedinstvene ljepote koji je danas najbolje očuvani amfiteatar na svijetu. Ta kombinacija usnule povijesti spomenika i žive slike filma stvara nevjerojatno iskustvo koje ostaje urezano u pamćenju svakog posjetitelja.

Možda i najuzbudljivije obilježje Pula film festivala svakako je njegov natjecateljski program, koji okuplja najnovija filmska ostvarenja domaćih i stranih autora. Srce festivala, međutim, leži u publici koja žarko prati svaku projekciju i sa strašću sudjeluje u stvaranju festivalske atmosfere i nezaobilaznog osjećaja zajedništva. Publiku čine zapravo strastveni filmofilski entuzijasti koji nestrpljivo iščekuju svaku projekciju, svako iznenađenje i svaku emociju koju filmovi donose. Oni su ti koji svojim pljeskom i ovacijama nagrađuju iznimne filmske uratke i pružaju podršku talentiranim filmašima detaljnim praćenjem i uživanjem u svakoj filmskoj sceni. Nagrade dodijeljene od strane žirija predstavljaju priznanje umjetničkom doprinosu, no istinsko priznanje dolazi od publike koja s oduševljenjem i ponosom prihvaća svaki film i stavlja ga na zlatne stranice povijesti filmske umjetnosti. Posebice se to odnosi na film koji dobije posebnu nagradu publike.

image

Istarski župan Boris Miletić ističe kako je PFF tijekom dugih sedam desetljeća svog postojanja postao dio lokalnog identiteta

Istarska Zupanija/

No, pulski filmski festival ima neizmjeran utjecaj i na gospodarstvo, ne samo Pule, već i cijele Istre. Tijekom njegovog trajanja, grad živi filmskim ritmom, privlačeći tisuće posjetitelja i stvarajući šarmantnu atmosferu koja je teško opisiva. Restorani, hoteli, trgovine i svi drugi sektori ugostiteljstva doživljavaju iznimnu potražnju, a lokalni umjetnici, obrtnici i glumci dobivaju priliku za suradnju i povezivanje s međunarodnim filmskim stručnjacima.

Također, Festival ima i dugotrajan utjecaj na turizam u Puli. Naš grad već je nadaleko poznat po svojoj bogatoj povijesti, kristalnoj obali i raznolikoj gastronomskoj ponudi, dok je Festival postao moderan simbol grada i nezaobilazna točka na karti turističkih destinacija. On privlači filmaše, glumce i obožavatelje sedme umjetnosti iz cijelog svijeta, stvarajući multikulturalno iskustvo toliko specifično za Istru i pružajući priliku za dijeljenje ideja i iskustava. Kroz spajanje hrvatskog filma i svjetske kinematografije, promiče kulturu i jača veze s filmskom zajednicom diljem svijeta. Svojevrsni spoj Festivala i kulturnog turizma stvara jedinstvenu harmoniju između filmske umjetnosti i bogate kulturne baštine grada, čime se posjetiteljima pruža jedno nezaboravno iskustvo koje obogaćuje dušu i navodi um na promišljanje.

I ove godine na svoju jubilarnu 70. godišnjicu, Pula film festival nastavlja zauzimati posebno mjesto u srcima ljubitelja filma, a posebno među našim sugrađankama i sugrađanima. Uz njega su stasale generacije, te mu se iznova svake godine veseli publika svih uzrasta. Tijekom dugih sedam desetljeća, PFF je postao dio našeg identiteta i prepoznatljivosti, ponosa i radosti. Kvaliteta, domišljatost, upornost i inovativnost, a nadasve ljubav prema filmu zaslužni su što je Pula film festival bio i ostao svjetski, a naš. Zasluge i velike zahvale idu brojnim osobama koje su ga entuzijastično i s puno truda tijekom svog ovog vremena stvarale i osmišljavale, uvijek iznova pomičući ljestvicu malo više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:27