SERIJA D. MATANIĆA

Prvu epizodu ‘Područja bez signala‘ u Srbiji gledalo više od 1,35 milijuna gledatelja

Krešimir Mikić i Rene Bitorajac

 Promo
Priču o post-tranzicijskim problemima i propasti ideala, po romanu Roberta Perišića, pratio je svaki četvrti gledatelj

Nakon osvojene nagrade za najbolju seriju u programu International Panorama na festivalu SeriesMania u Lilleu te Nagrade publike na Seriencamp Festivalu u Münchenu, serija 'Područje bez signala' autora Ankice Jurić Tilić i Dalibora Matanića, nakon što su je nedavno prikazali HTV i slovenski Voyo, stigla je i pred srpske gledatelje. Prvu epizodu serije, prikazane na RTS-u, pratio je svaki četvrti gledatelj televizije u Srbiji, odnosno više od 1,35 milijuna ljudi.

Ankica Jurić Tilić, autorica i producentica serije, izrazila je zadovoljstvo ovim uspjehom i uvjerenje kako je 'duša' istoimenog romana Roberta Perišića, po čijim je motivima serija nastala, vidljiva i u seriji, a ideja zajedništva i nade dobro prenesena.

Šestodijelna serija priča je o dvojici Zagrepčana koji dolaze u od sviju zaboravljeni gradić, s ciljem da ožive odavno propalu tvornicu kako bi za misterioznog naručitelja proizveli turbinu kakva se već odavno ne proizvodi. Serija prati Olega (Rene Bitorajac), spretnog poslovnjaka, njegovog introvertiranog bratića Nikolu (Krešimir Mikić), Šeilu (Jovana Stojiljković), mladu kustosicu koja se vraća u svoje rodno mjesto, karizmatičnog inženjera i bivšeg sindikalnog vođu Jandu (Izudin Bajrović), mladog Branoša (Goran Bogdan), radnika koji ima sve atribute novog vođe, te opuštenu, bistru i spretnu konobaricu Lipšu (Tihana Lazović) koja se i u najizazovnijim situacijama dočeka na noge.

Uz šestero glumica i glumaca koji su odigrali glavne likove, u seriji nastupaju i Stipe Radoja, Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Anđela Ramljak, Marko Mandić, Goran Markovićte brojne druge glumice i glumci.

Scenarij serije potpisuju Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan, direktor fotografijeje Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlić, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević, dizajner zvuka Julij Zornik, scenograf Ivo Knezović, kostimografkinja Selena Orb, a majstorica maske je Mojca Gorogranc Petruševska.

Seriju je za Hrvatsku radioteleviziju producirala zagrebačka Kinoramau partnerstvu sa slovenskom produkcijskom kućom Perfo, srpskom SenseProduction i finskom Citizen Jane. Najvećim dijelom serija je financirana od strane Hrvatske radiotelevizije, a proizvodnju je podržala i Kreativna Europa. Razvoj su podržali Kreativna Europa i HAVC koji je podršku dao i kroz program poticaja, a projekt je u fazi razvoja bio predstavljen na međunarodnim sajmovima Cinelink Drama u Sarajevu te Series Mania u Parizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:23