PUNE RUKE POSLA

Producent Ivan Maloča: ‘Nakon Crno-bijelog svijeta i 80-ih, s Mrkomirom idemo u 850. godinu‘

snimanje serije 'Mrkomir Prvi'
 Inter Film
Producent nam je otkrio i hoće li biti pete sezone gledateljima omiljenog ‘Crno-bijelog svijeta‘ te kad na male ekrane stiže ‘Mrkomir‘

Tri i pol mjeseca nakon što je završilo emitiranje finalne sezone "Crno-bijelog svijeta", Ivan Maloča i njegova producentska tvrtka Interfilm kreću u realizaciju nove serije.

"Mrkomir Prvi", kako je nazvan ovaj projekt od 13 epizoda, potpuno je drugačiji od svega što smo imali prilike vidjeti ne samo od Interfilma, već i na hrvatskom tržištu. Oni kojima je to uspjelo, mogli su vidjeti o čemu se radi prije pola godine kad je HTV testno emitirao pilot-epizodu kako bi po reakciji publike procijenio hoće li naručiti cijelu seriju.

image
Ivan Maloča
Marko Todorov/CROPIX

Ukratko, okarakterizirao je naš kritičar Nenad Polimac, riječ je o "parodiji srednjovjekovne povijesti koja je ujedno provokativna satira o našem vremenu". O tome kako je došlo do ideje, kad kreće i kako će izgledati snimanje "Mrkomira Prvog", razgovarali smo s producentom Ivanom Maločom.

Kakav je 'Mrkomir Prvi'?

- Priču smo smjestili u srednji vijek, u kneževinu kojom vlada knez Mrkomir Prvi i koji želi postati kralj. Na dvoru će biti puno intriga za koje vjerujem da će biti zanimljive gledateljima. Želimo napraviti dobru humorističnu seriju koja sigurno neće biti dosadna i neće reciklirati uvijek iste teme. Želimo da bude dobra, ali i drugačija od onoga što inače vidimo na programima televizija s nacionalnom koncesijom. Kako nam je to ambicija, angažirali smo šest osoba za pisanje scenarija, a tekst dodatno provjeravaju još dvije osobe, prije nego postane finalni scenarij. U pravilu, fizički su za scenarij dovoljne i dvije osobe, no mi smo željeli svaki segment što bolje provjeriti i istražiti. No kad govorimo u svjetskim razmjerima, općenito je teško napraviti nešto posve novo, jer sve je već izmišljeno i napravljeno šest puta. Znam da će biti usporedbi, eto već ih imamo, uspoređuju 'Mrkomira Prvog' i 'Crnu Guju', ali te usporedbe nisu točne - to nam se događalo i kad smo radili 'Bitange i princeze' pa su ih nazivali hrvatskim 'Prijateljima'.

Kad počinje snimanje, do kad će ono trajati i gdje, ponovno u dvorcu Ribnik gdje ste snimali pilot-epizodu?

- Snimanje kreće idući tjedan, a trajat će otprilike dva mjeseca. Dvorac gradimo više od mjesec dana u studiju Jadran filma, a eksterijere i neke interijere snimat ćemo ponovno u Ribniku i na Medvedgradu.

image
Ivan Maloča
Marko Todorov/CROPIX

S obzirom na to da ste pilot-epizodu snimili prije više od godinu i pol dana, jeste li uspjeli zadržati glavnu glumačku postavu, Gorana Navojca kao Mrkomira, Ozrena Grabarića u ulozi licemjernog Slavomira, Eciju Ojdanić kao Mrkomirovu suprugu Anušu te Mirnu Mihelčić koja tumači Marušu? Tko je još pored njih angažiran?

- Zadržali smo glavnu postavu a osim Navojca, Grabarića, Ojdanić, i Mihelčić, tu su i Roko Sikavica, Paško Vukašević, Marinko Prga, koji su glavni cast. U seriji ćete vidjeti i Borka Perića, Miju Jurušića, Lidiju Penić Grgaš, Gorana Grgića, Vedrana Mlikotu, Milivoja Beadera, Vilija Matulu, Jadranku Đokić, Slavka Sobina, Borisa Svrtana, Bojana Navojca...

Kako su reagirali glumci kad su vidjeli scenarij?

- Svima se jako svidio scenarij, kažu da napokon čitaju nešto novo - drugačije. Moram priznati da nikad nismo brže dogovarali glumce. Evo, u utorak je bio dovoljan jedan telefonski poziv Slavku Sobinu. No svi su jako motivirani, ne samo glumci, već i ekipa iza kamera, jer projekt nije klasičan. Vjerujemo da će biti dobar, a nadam se i gledan, no tu je pak puno drugih faktora koji mogu utjecati na to.

Kako je uopće došlo do ideje za realizaciju 'Mrkomira'?

- Ognjen Sviličić i ja smo na tulumu povodom moga doktorata pričali i pili i tako je Ognjen spomenuo Mrkomira, a ja sam rekao da mi se ideja sviđa i počeli smo razvijati scenarij.

Ova serija dugo se rađala, Sviličić je napisao koncept još prije sedam godina. Zašto?

- Svaka serija se dugo razvija. Trebaju se potrefiti scenarij, producent, redatelj i da je svima projekt zanimljiv.

image
Ivan Maloča
Marko Todorov/CROPIX

Koliko su likovi inspirirani povijesnim likovima iz stare hrvatske povijesti ili današnjim protagonistima političke scene, jer ipak se radi o satiri našeg vremena?

- Nema posebno istaknutih protagonista iz sadašnje političke scene. Onaj tko bude to tražio, vjerojatno će naći bar deset javnih osoba koje su slične našim likovima. Imamo živahnu političku scenu i teško je Mrkomir može pratiti.

Što je bilo najkompliciranije za organizirati, nabaviti za potrebe snimanja s obzirom na to da je radnja 'Mrkomira Prvog' smještena u rani srednji vijek, godina je 850.?

- Sve je komplicirano. Sreća da je ovo humoristična serija i nadam se da je gledatelji neće doživljavati kao dokumentarnu što nam se desilo na 'Crno-bijelom svijetu'. Izazovno je napraviti scenografiju, kostime, masku, ali i ton i dijalekt onoga vremena. Pripreme traju nekoliko mjeseci, a sad su najintenzivnije glumačke probe te probe kostima i maske.

Koji je plan, kad bi 'Mrkomir' trebao stići na program HTV-a?

- To morate pitati glavnog urednika HRT-a Brunu Kovačevića. Mislim jesen, zima, možda nova godina…

image
snimanje serije 'Mrkomir Prvi'
Inter Film

Moram vam postaviti i pitanje koje vas prati još otkako ste početkom listopada prošle godine završili snimanje četvrte sezone 'Crno-bijelog svijeta'. Hoće li ipak biti novih nastavaka te serije ili je odluka konačna?

- Neće biti pete sezone 'Crno-bijelog svijeta' jer ju je teško napraviti. Pojednostavljeno, nema resursa, novca, snage da se napravi na dosadašnjoj razini. Kako napraviti Univerzijadu u polusrušenom Zagrebu? Teško i skupo. Četvrtu sezonu radili smo na rubu izdržljivosti, a i prve tri su bile teške za snimiti.

Pored 'Mrkomira', što Interfilm još radi ili ima u planu?

- Pripremamo više projekata, ali ne želim otkrivati o čemu se radi. Uglavnom smo orijentirani na TV produkciju. Također pripremamo nekoliko dugometražnih igranih filmova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 05:14