PIŠE JURICA PAVIČIĆ

Priscilla Presley živjela je 13 godina kao trofejna gospa od cukra, nevina, tetošena, ali i potpuno podčinjena lutka

Priscilla
 

 American Zoetrope - The Apartment - Fremantle/Christophel Collection/Profimedia/American Zoetrope - The Apartment - Fremantle/christophel Collection/p
‘Priscilla‘ se savršeno uklapa u niz filmova Sofije Coppole koji se bave nevoljama u raju

Premda je Elvis Presley lik oko kojeg se čitav film vrti, u filmu "Priscilla" Sofije Coppole nećete čuti nijednu Presleyjevu pjesmu. I to nije neočekivano, jer vlasnicima Presleyjevih autorskih prava nije se moglo svidjeti kako je slavni pjevač prikazan u ovog biografskom filmu.

Coppolina "Priscilla" temelji se na memoarskoj knjizi Priscille Presley, djevojke koju je Presley (Elordi) upoznao tijekom vojnog roka, kad je ona imala 14 godina. Odmah ju je zaprosio, a potom i poveo u svoj dvorac Graceland u Memphisu. Tamo će Priscilla (Spaeny) poživjeti narednih 13 godina kao trofejna gospa od cukra, nevina, tetošena, ali i potpuno podčinjena lutka.

image

Film Priscilla

Cineplexx/

"Priscilla" se savršeno uklapa u niz filmova Sofije Coppole koji se bave nevoljama u raju. Od "Marije Antoinette" do "Somewhere", redateljica se rado bavi ženskim likovima zarobljenima u sumornoj klopki privilegija, a Priscilla je jedna od takvih. No, za razliku od Marije Antoinette, Coppola je ovdje imala živu junakinju, kao vlasnicu prava na knjigu, pa je morala biti pomalo i odvjetnik njene verzije. To "Priscilli" nije pomoglo. Ne bude vam u filmu baš jasno kako je Priscilla tako dugo izdržala uzništvo Gracelanda, niti što je prevagnulo da u nekom trenutku kaže - dosta. "Priscilla" je film s puno nedorečenosti. No, oboje glumaca - Spaeny i Elordi - zasluženo su hvaljeni.

PRISCILLA (SAD 2023), biografski, režija: Sofia Coppola, uloge: Cailee Spaeny, Jacob Elordi, kina

Ocjena: 3 i po

PRISCILLA

biografski (kino)

SAD, 2023.

R: Sofia Coppola

G: Cailee Spaeny, Jacob Elordi

Ocjena: 3 i po

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:11