SVI SU LUDI ZA SISI

Princeza Diana 19. st.: Nova serija podigla buru iskrenim prikazom seksualnosti mlade austrijske carice

Sissi

 YouTube
Serija govori o njenom ranom životu i turbulentnom braku s carem Franjom Josipom za kojeg se udala sa samo 16 godina

Ona je bila princeza Diana 19. stoljeća, glamurozna austrijska carica Sisi, čiji su nesretni ljubavni život i tragični kraj opčinili javnost.

Dva filma i dvije nove serije, uključujući jednu koja se snima za Netflix, ponovno će pobuditi opčinjenost caricom Elizabetom Austrijskom, poznatijom kao Sisi.

'Corsage', prvi od filmova, premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu u petak, dok se serija 'Sisi', koja govori o njenom ranom životu i turbulentnom braku s carem Franjom Josipom, emitira na njemačkom programu RTL+.

Serija je dobila pozitivne kritike i podigla buru iskrenim prikazom seksualnosti mlade carice.

Švicarsko-američka glumica Dominique Devenport koja u seriji portretira Sisi rekla je za AFP da nagli porast interesa za austrijskom caricom proizlazi iz želje da se “pronađe više ženskih priča“.

image

Sissi

YouTube

Iako je Sisi bila jedna od najslavnijih žena 19. stoljeća Davenport smatra da joj je život bio “pun krajnosti i boli“.

Udana za Franju Josipa sa samo 16 godina, negodovala je zbog krutih protokola i ograničenja koja su je gušila na habsburškom dvoru.

Davenport kaže da su mnoga pitanja koja si postavlja u seriji identična onima koje i danas muče mlade: “Kako mogu ostati svoja; kakve odluke donosim, kako se nositi sa svime što se od mene očekuje?”

Izlazak konkurentske Netflixove serije 'Carica' koja je još u produkciji, predviđen je kasnije ove godine.

Zvijezda iz kraljevske obitelji

Povjesničarka Martina Winkelhofer navodi da je Sisi “jedna od prvih slavnih europskih žena“.

"Treba uzeti u obzir da je u austrijsku povijest ušla s početkom masovnih medija“, rekla je.

Pojava fotografije proširila je njezinu slavu - “odjednom ste imali carevu suprugu koju ste doista mogli vidjeti“.

S obzirom na trenutnu glad za pričama o snažnim ženskim likovima ne iznenađuje novo zanimanje za caričin život, ustvrdila je Winkelhofer.

Pored svega, Sisi je bila opsjednuta vlastitim imidžom i izgledom.

U elegantnoj vili Hermes iz 19. stoljeća na periferiji Beča, u kojoj je carica boravila u poznijim godinama, kustosica Michaela Lindinger pokazuje sprave za vježbanje koje je Sisi koristila kako bi se “održala mladom do posljednjih dana“.

Sisi u starijoj životnoj dobi, kada se odmakla od muža i života na dvoru u filmu 'Corsage' glumi Vicky Krieps, hvaljena glumica rođena u Luksemburgu koja se probila uz Daniela Day-Lewisa u 'Fantomskoj niti'.

U caričinoj spavaćoj sobi tmurni kip imena 'Melankolija' podsjeća na tugu koja ju je prožela nakon samoubojstva sina i prijestolonasljednika Rudolfa 1889. godine.

Niti deset godina kasnije, u dobi od 60 godina, i ona je ubijena u atentatu talijanskog anarhista u Ženevi.

Dugovječna bajka

No tradicionalno je pozornost privlačio bajkoviti aspekt Sisinog života koji je mjesta poput bečke palače Schoenbrunn učinio nekim od najposjećenijih atrakcija Austrije.

Sisi je postala predstavnicom habsburškog glamura daleko izvan austrijskih granica, sve do Kine.

Andreas Gutzeit, producent serije 'Sisi', rekao je da je ideju za preispitivanje teme dobio nakon gledanja trilogije filmova iz 1950-ih u kojima je caricu glumila Romy Schneider, rođena u Beču, čiji je život također bio uzbudljiv spoj glamura i tragedije.

Gutzeit je kazao da je serija već prodana u nekoliko zemalja istočne Europe te čak u Brazilu.

Različiti aspekti caričina života znače da “u svakom razdoblju imate svoju Sisi“, kaže povjesničarka Winkelhofer.

S vremenom je fokus prebačen s fizičke ljepote na njezin šarm, na moderniji prikaz carice kao samosvjesnije i snažnije figure, preteče feminizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:02