STREAMING

Priču o problematičnoj policajki Molly McGee koja istražuje ubojstvo sredovječne žene nećete moći prestati gledati

Serija Gloaming

 Disney+/
‘Gloaming‘ je dobar, malo pomaknut krimić na tragu obožavanog skandinavskog noira. Nalazi se u katalogu Disneyja+

Divlji pejzaži Tasmanije, oblaci, sveprisutna magla, neprijateljsko i mračno more, svjetla grada koja odišu hladnoćom a ne privlačnom toplinom doma, glasanje nelijepih ptica te iznenadni, jezoviti zvukovi iz okoliša imaju jednu od ključnih uloga u seriji "Gloaming" nešto su poput vrsnog glumca koji se ne gura u prvi plan, ali je okosnica priče. Kamera i zvuk stvaraju atmosferu u kojoj gledatelj osjeća stalnu, nejasnu prijetnju i čeka odakle će iskočiti nešto jezivo. I čeka rješenje.

Australska kriminalistička serija, čiji se naziv može prevesti kao sumrak ili suton, govori o problematičnoj policajki Molly McGee koja istražuje ubojstvo neidentificirane sredovječne žene nađene podno slapa, umotane u bodljikavu žicu.

Nadređeni je natjeraju da surađuje s Alexom O‘Connellom, inspektorom koji već 20 godina živi "na kopnu", bivšim prijateljem. Istraga ih vodi do neriješenog slučaja iz prošlosti. Kompliciraju je korumpirani političari i okultizam.

Mrvicu prespor ritam prve i dijela druge epizode isplati se pregrmjeti jer kada se priča razmaše, ne možete prestati gledati. Ništa se ne gubi, nema slijepih ulica, iako se paralelno razmotava nekoliko priča: o potencijalnim i pravim krivcima, o žrtvama koje to nisu, privatnim životima policajaca koji su obilježeni tragedijama i depresijom, o bizarnoj kombinaciji kršćanstva i drevnih poganskih običaja... Sve se razjasne, neke očekivano, a većina na sasvim iznenađujući način.

"Gloaming" je uradak cijenjene Victorije Madden koja je radila serije poput "Misterija dr. Blakea" i "McLeodovih kćeri", a ekipu predvode iznimno uvjerljivi Emma Booth i Ewan Leslie.

Serija je, ukratko, dobar, malo pomaknut krimić na tragu obožavanog skandinavskog noira. Nalazi se u katalogu Disneyja+, snimljena je 2020., a još je u svibnju te godine najavljena druga sezona. No, daljnjih informacija o tome zasad nema. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:13